Депутатите разиграха фарс за сивия сектор в алкохолния бизнес

458
Представление по имитация на дейност по проблема с алкохола с фалшиви бандероли изнесоха вчера депутатите от бюджетната комисия и Агенция "Митници", според днешния брой на вестник „Сега“. Митничар №1 Асен Асенов и зам.-министърът на финансите Кирил Желев бяха извикани в парламента да обяснят защо има отчетлива тенденция на спад на броя на оригиналните бандероли, с които се облепват бутилките. В крайна сметка не се взе решение за никакви конкретни мерки за борба с проблема, а депутатът Румен Овчаров се оказа по-загрижен за нелегалния алкохол дори от опозицията.

От говорилнята стана ясно само, че главните виновници за сивия сектор в търговията с алкохол са малките дестиларни, които у нас са 1453. Те плащат по-малко от 2% от събрания от митниците акциз. 80% от акциза се внася от 10 производителя. Асен Асенов обаче не пожела да отговори на въпрос на "Сега" дали може да гарантира, че топпроизводителите плащат акциз върху цялото си производство. Миналата година те помежду си си отправиха обвинения, че не плащат данъци върху част от продукцията си, с което се обяснява и твърде ниската цена на питиетата от някои марки. Никой от депутатите не повдигна пред Асенов въпроса дали няма замесени митничари в случая с покровителстването от страна на МВР на най-големите производители на алкохол у нас. Заради подобни връзки бе арестуван бившият зам.-шеф на ГДБОП Иван Иванов.

Опозицията в лицето на независимата депутатка Мария Капон намекна, че не е редно да се споменава името на един-единствен производител, когато се говори за проблемите с неплащането на акциз в алкохолния бранш.

Далеч по-добре от опозицията се представи председателят на бюджетната комисия Румен Овчаров. Вчера той изрази силна тревога от факта, че 20% от произведения през 2007 г. алкохол е доказано нелегален. Митниците са заловили 4 млн. литра 40-градусов алкохол, т.е. 20% от общото количество, които са били произведени в нарушение на закона, каза Овчаров. Той притисна Асенов да му даде данни за това колко хора са влезли в затвора или на колко фирми са отнети лицензите, след като са били санкционирани от митниците и предадени на прокуратурата. Асенов обаче обясни, че няма информация за това как вървят преписките в прокуратурата и обеща тепърва да му събере данни и да ги представи писмено на комисията.

Броят на оригиналните бандероли, които държавата продава на фирмите, намалява през последните години. През 2003 г. финансовото министерство е отпечатало 53 млн. бандерола, през 2004 г. - 112.9 млн., през 2005 г. - 59.9 млн. Сериозен спад има през 2006 г., когато броят им пада до 25.9 млн. броя, а за миналата година се повишават до 47 милиона. Според финансовото министерство причината за сериозния спад през 2006 г. е, че тогава акцизната ставка е вдигната сериозно. Фирмите са го знаели още през 2004 и 2005 г. и затова са се презапасили с бандероли предварително.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg