До октомври 2009 г. теглим евтини кредити за изолация

627
До октомври 2009 г. теглим евтини кредити за изолация

Срокът на действие на Програмата за енергийна ефективност в бита (REECL) ще бъде продължен до октомври следващата година. Това съобщи Борис Петков от Nexant, фирмата консултант на програмата, цитиран от вестник „Монитор“. В сравнение с началото на действие на програмата преди 3 години, сега има много по-голям интерес. Ресурсът, отпуснат от еврофондовете, ще бъде достатъчен, добави той.

Има заделен ресурс за безвъмезден енергиен одит на жилищни сгради, чиито собственици са решили да ги санират изцяло, съобщи още Петков. След изпълнение на проекта се прави проверка и се издава сертификат за енергиен клас на сградата. Според законодателството собствениците в сградите, имащи висок енергиен клас, в срок от 5 или 10 години не плащат данъци за имота, припомни експертът.

Според Петков след приключване на програмата през 2009 г. по всяка вероятност ще стартира друга подобна, за да има приемственост в стимулирането на пестенето на енергия от домакинствата.

Безвъзмездните помощи се изплащат от грант, предоставен на тази програма от Международния фонд Козлодуй (KIDSF). Според условията на REECL заем може да получи всяко домакинство в страната, но само един кредитополучател и само за един дом. Кредитополучателят трябва да живее в жилището, в което ще се правят финансираните енергоспестяващи подобрения. Имотът трябва да е съществуващ и вписан в съответните регистри съгласно изискванията на българското законодателство. Кредит не може да се взима за жилища, които нямат разрешение за ползване.

В момента шест трезора отпускат кредити по Програмата за енергийна ефективност в бита (REECL). Това са Банка ДСК, Булбанк, Обединена българска банка, Пощенска банка, ПроКредит банк, Райфайзен банк. Молби за кредит могат да се подават във всеки клон на финансиращите банки или в офисите или магазините на одобрени от тях доставчици на енергоспестяващо оборудване.

Може да се получи и втори кредит по програмата, но само за технологии, които не са били вече финансирани по нея - например с първия кредит си сменяте прозорците, а с втория си правите изолация на жилището. Новият заем може да се отпусне само от финансираща банка, която е отпуснала първия кредит. Левовата равностойност на 2000 евро е максималният размер на субсидията за всички 8 мероприятия за повишаване на енергийната ефективност в бита за едно домакинство, които се кредитират по програмата REECL.

От началото на септември 2005 г., когато започна програмата, са отпуснати над 55.967 млн. лв., като над 9.757 млн. са били върнати на кредитополучателите, показва статистиката. От възможността да получат енергоефективен кредит са се възползвали над 19 000 български домакинства.

Близо половината от заемите са били отпуснати за поставяне на енергоефективни прозорци. За смяна на дограмите банките са отпуснали досега над 26.458 млн. лв. на 9882 домакинства и са им върнали близо над 4.233 млн. лв. Най-малко кредити - само по 128, са били отпуснати за изолация на подове. С кредит, отпуснат по REECL, стените на своите жилища са изолирали 2724 домакинства у нас. Делът на кредитите, взети за тази цел, е над 12%.

24.5 на сто от взетите заеми по REECL са за закупуване на термопомпени агрегати. Най-често става дума за климатици, които осигуряват най-ефективно отопление и охлаждане.

Програмата REECL отпуска кредити само за материали и съоръжения, които отговарят на определени критерии. За изолация на жилищата се допуска да се използват стъклена вата на дюшечета, ролки или твърди плочи, каменна вата (дюшечета и ролки), суха целулоза, шпритцвана целулоза, перлит, експандиран полистирол (EPS), екструдиран полистирол (XPS), полиуретан и вдухана фиброизолация в междинно пространство.
За енергоефективните прозорци изискванията са да са от фабрично изработени стъклопакети, а рамката трябва да е направена от дърво, PVC или алуминий.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg