Двоен данък за имот в центъра

1975
Двоен данък за имот в центъра

Двойно по-висок данък ще имат имотите в центъра на града. Това предвижда последният вариант за промени в Закона за местните данъци и такси, който се съгласува със сдружението на общините. Подобно е положението и за имотите в центъра на голямата част от градовете в страната.

Последната лансирана идея е с колкото процента един апартамент е по-скъп от средната данъчна оценка на жилищата в една община, с толкова да скочи и данък сгради за имота.

По-големите градове в страната са разделени на зони и данъчната оценка на жилищата в центъра е доста по-висока от тази за имотите в крайните квартали.


На пет зони например са разделени градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Благоевград, Велико Търново, Кърджали, Перник, Плевен, Русе, Сливен, Хасково, Шумен, Банско, Несебър и Созопол.

За София например средната данъчна оценка за жилище от 70 кв. м. в Студентски град, който се води трета зона е 53 126 лв. Ако същият апартамент обаче се намира в центъра на София оценката му скача на 78 680 лв. или точно с 48.1% отгоре.

Така автоматично за жилището в центъра ще трябва да се плати данък лукс или с 48% повече. В момента данък сгради за имотите в София е 1.875 на хиляда от данъчната им оценка. Така за жилището в квартал Студентски град данъкът е 100 лв., а за същия апартамент в центъра на града е 148 лв., като и в момента за по-скъпите имоти се плаща повече.

Но догодина данъкът за жилището в Студентски град няма да се промени, а за това в центъра ще скочи с още 48% и от 148 лв. ще стане 218 лв. Ако имотът в центъра на София обаче е от 100 кв. м налогът ще скочи още по-драстично.

Данъчната оцента на жилище от 100 кв. м в центъра е 112 401 лв., което е над два пъти повече от средната за имот от 70 кв. м в Студентски град. Така налогът за апартамента от 100 кв. м ще бъде над два пъти по-висок и от 210 лв. през настоящата година ще стане 445 лв. през 2011 г.

Интересното за София е, че в една и съща трета зона попадат Студентски град, Дървеница, Драгалевци, Симеоново, Малинова долина, Манастирски ливади и Киноцентъра. Подобна ще бъде ситуацията в повечето големи градове на страната.

Имотите в центъра на Варна например са с 58% по-скъпи от тези в трета зона на града, което значи че и данъкът за тях ще скочи с около 58 на сто. В Пловдив цифрата е 56%, а в Бургас жилищата в центъра имат 32 на сто по-висока оценка от тези в трета зона.

Източник: в. Стандарт

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Колев
# 0
08:11 | 2 November 2010
Време му е да махаме герберските малоумници- со кротце , со благо , а ако требе и с ... МНОГО КЮТЕК !!! Уважаеми граждани и неуважаема стадна мърша докато търпим такива свине и техните кучета да ни "управляват" няма да има измъкване от БЛАТОТО. Те , тези свине не работят за благото на България и българите, а за по-дълбокото ни заблатяване и тяхното лично ЗАБОГАТЯВАНЕ. Да сте живи и здрави и едните и другите! Защото и мършата в един момент може да се превърне в гражданин, но живата мърша !!!?
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg