Двойно са се увеличили българите, работещи в чужбина

1088
Двойно са се увеличили българите, работещи в чужбина

Почти двойно са се увеличили за година българите, които намират работа в Европа по официален път, показва статистиката на Агенцията по заетостта. С посредничеството на агенцията през 2010 г. работа в ЕС са започнали 4500 българи. Година по-рано те са били около 2700, показват данни, изготвени по поръчка на в. "Сега".

Заетостта по линия на различни спогодби и на европейската мрежа за услуги за заетост EURES е най-официалният път за работа в Европа.

Други официални данни за започналите работа в чужбина българи, извън тези на Агенцията по заетостта, на практика няма, тъй като мнозина си намират работа сами или работят на черно.

Председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев коментира наскоро, че именно излизането на много хора в чужбина е ограничило безработицата миналата година - тя е 9.44% при очаквана 11.40%.

От БНБ, която събира данни за паричните преводи на българите, живеещи зад граница, съобщиха, че парите, които те превеждат, постоянно се увеличават. По последни данни за периода януари-септември 2010 г., общата сума е 548 млн. евро, или близо 1.1 млрд. лв. към края на 9-месечието.

Това е с 25 млн. лв. повече от същия период на м.г. По прогнозни оценки за цялата 2010 г. от българите зад граница у нас трябва да са влезли рекордните 1.4 млрд. лв.

България е сред 7-те европейски държави, в които емиграцията надвишава входящия поток от чужденци, показва изследване на Евростат за 2008 г. Другите в този списък са Румъния, Полша, трите балтийски страни (Литва, Латвия и Естония) и Германия. Само за 2008 г. 91 000 българи са се преместили да живеят в друга държава от ЕС и по този показател страната ни се нарежда трета в съюза след Румъния и Полша.

Най-отворен за българи в последните години по линия на различни спогодби е трудовият пазар на Германия. От 2011 г. там облекчиха условията за наемане на сезонни работници, както и за висшисти, подписващи договори по специалността си.

Испания пък е страната, за която се предлагат най-много фалшиви оферти за работа от мними частни посредници или фирми с отнети лицензи.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg