Дянков: 8 млрд. лв. потъват в енергетиката и митниците

1301
Дянков: 8 млрд. лв. потъват в енергетиката и митниците

Финансовият министър даде интервю за www.barekov.com. Ето го и него: 

- Г-н Дянков, вие ще бъдете ли първото правителство, което ще довърши реформата в здравеопазването?

- Има много какво да се направи. Аз сега се занимавам много с митници. Там има много загубени пари. Но извън финансите има две огромни реформи, които не са започнати - в енергетиката и в здравеопазването. Помолих премиера като вицепремиер здравето да е едно от моите ресорни министерства. Там трябва да влезе много повече икономика. Другата важна тема е енергетиката. Много ресурси се губят там, а резултатът го няма.

- Пример за това е АЕЦ „Белене". Не се знае колко пари са отишли там.

- От това, което до момента сме видели, в АЕЦ „Белене" са внесени близо милиард лв. Вече са изчезнали тези пари, няма ги. Близо 200 милиона са отишли за консултантски услуги досега. Всъщност липсва финансов анализ дали този проект е възможен и по какъв начин ще се финансира. Допреди месец се казваше, че той струва 4 млрд. евро. А той реално по техните изчисления е над 10 млрд. евро.

- А с енергийната мафия ще успеете ли да се справите? Говори се, че се източват много пари и от АЕЦ „Козлодуй", и от ТЕЦ „Марица-изток"...

- Там на 100 процента разчитам на Бойко Борисов. Според разделението на задачите от мен идва икономическият и финансовият анализ. За мен политическите решения идват от него. Досега на тема митници, на тема бюджет съм получавал винаги неговата подкрепа. Тази сутрин до 9 часа вече два пъти си говорихме. Има много неща, където ни трябва реформа. Ето примерно връзката между НАП и митниците. Има проект на Световната банка от 2001 г., където пише - до 2002 г. това можем да го направим заедно, подписваме заем и т.н.... Това е от първите месеци на Милен Велчев. След това нещата спират. И за седем години няма нищо. А то е елементарно да се направи. Ние влизаме на власт, след десет дни това става.

- Значи вече има връзка?

- Да, вече има връзка не само на национално ниво, но и на местно ниво в някои от по-големите регионални дирекции на НАП и Агенция "Митници". В Пловдив също са си направили временно връзка, за да могат да работят по-бързо. Виждате как започват да излизат тук-там някои неща. И излизат не само неща за контрабанда или ДДС, а започват да излизат внезапно за хероин..

- И в събота беше хваната голяма пратка хероин.

- Да. И ако се задълбае малко по какъв начин излизат тези неща - някои от тях всъщност излизат заради тази връзка. Защото те декларират неща, които са невъзможни от финансова гледна точка. И ги хващат. Когато има политическа воля, реформите много бързо могат да станат.

- Защо са спрени тия реформи, щом като е въпрос на десет дни да се направи?

- Има няколко места, където са потъвали огромни пари. В енергетиката ­ на година там потъват 3-4 млрд. лв. В митниците - също потъват 3-4 млрд. лв. Това са двете големи пера. От една страна, има корупция, от друга страна, има неефективност, която покрива корупцията. Което си е чиста загуба за всички. Така че тия два сектора могат спокойно да ни решат за дълго време и енергийните нужди за в бъдеще, и кризата и т.н.

- Кога ще е пикът на кризата?

- Според мен България следва грубо казано Западна Европа някъде с 4-6 месеца. Защото ние зависим много от тях - и от нашия износ, и от инвестиции. Вече започва да се вижда, че става нещо в Западна Европа и отчасти в Централна Европа. Аз предполагам, че за нас най-тежката част на кризата ще бъде между октомври и януари. В самото начало на кризата беше правено точно обратното на това, което трябва да се направи, за да се смекчи. При кризи, които идват не от банковия, а от реалния сектор, кризата се разделя на три отделни периода. През първия период, като влизаш в кризата, правителството трябва да се занимава най-много с улеснен режим на кредит. Като си в средата на кризата, тогава главната ти задача е да направиш тоя тип реформи, че да не губиш много работни места. И вече към края на кризата трябва да намериш нови начини да увеличиш износа и производството. От 250 млн. миналата година ДДС-то, което трябваше да се върне, се вдигна над 600 млн. След това, вместо да направят краткосрочни инвестиционни проекти, така че бързо да влизат пари, те заложиха на дългосрочни- 2, 3 години... И третото, което не стана, е, че трябваше чрез Българската банка за развитие бързо да влезе финансов ресурс в различни сектори на реалната икономика.

- Излиза, че планът „Станишев" вместо да облекчи кризата, я влоши още повече?

- Точно това казвам. Като пътувам, изчислявам доста неща. Според мен планът „Станишев" не само, че не помогна, но направи така, че България загуби около 1 - 1,5% от растежа си тази година. Заради неща, които затрудниха частния сектор да се бори с кризата. Някои от тези неща ние сега бързо ги правим, като връщането на ДДС. Върнали сме 330 млн. обратно. Другото е връщането на доверието на западните кредитори и инвеститори. В последния месец ние сме успели да съкратим цената на външния ни финансов ресурс с близо 2%. Което е огромно. От март нашият кредит риск навън, което се определя и от политически риск, и от глупостите в програмата „Станишев", започна да се увеличава, увеличава... И се увеличи някъде с 5 процентни пункта.

- В митниците основните проблеми са два - контрабандата на горива и акцизните бандероли за алкохол. Как ще запушите тези дупки?

- Ние тръгнахме от зеленчуци, защото такъв е сезонът. И съм доволен, че бързо започнаха да се правят някои акции и те вече дават резултат. 3 млрд. на година държавата губи от акцизи, след което са алкохолите. Аз изчислявах, че за първите три месеца на 2009 г. реалният легален пазар на алкохол е някъде 15-20% от целия алкохолен пазар.

Източник: www.barekov.com

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg