Дянков: Няма опасност да се върнем към рецесията

1462
Дянков: Няма опасност да се върнем към рецесията

400 000 волта ще разтърсят родната борса - дялове от енергийните ни дружества ще бъдат пуснати на пазара.

Става въпрос за миноритарни пакети по 20-25% от Електроенергийния системен оператор и Българския енергиен холдинг, съобщи вицепремиерът Симеон Дянков в интервю за "Стандарт".

Дългоочакваното от инвеститорите решение на кабинета ще е факт до няколко месеца. "Продажбата на миноритарен дял ще вкара повече прозрачност в начина на управление на тези активи", каза Дянков.


Той обясни също, че парите от сделките може да бъдат използвани за повишаване на пенсии и заплати.

Относно отражението на сътресенията на финансовите пазари върху българската икономика, Министърът заяви:- Няма опасност България да се върне към рецесия. Вече имаме четири тримесечия на растеж.

 Гърция е вече трета година с отрицателен прираст. За страните, които са в тежко финансово състояние, не може да се говори за втора криза, защото те още не са излезли от първата. Това са държави, за които се знаеше, че имат голям дълг и при една по-продължителна финансова криза няма да могат да издържат. И това се случи.

Всяка сутрин поне час и половина се запознавам с международните финансови новини и анализи, допълни Дянков. Следя информацията от целия свят. Имаме и дирекция "Анализи и прогнози" в министерството на финансите, която подготвя всеки ден анализ за вътрешните и международните пазари. Често разговарям неформално и с други финансови министри.

В момента председател на Екофин е полският финансов министър, с който се чувам поне веднъж на седмица. Така че имаме достатъчно механизми да следим държавите, в които има сътресения и за евентуални вторични ефекти към България. Засега не забелязваме такива.

Запитан за нулевата инфлация, отчетена у нас през юли, Дянков отговори:

В началото на годината темата за високата инфлация беше основна в цяла Европа. Май и юли имахме нулева инфлация, а през юни дори беше отчетена дефлация. Очаквам и август да е такъв месец. От началото на годината досега инфлацията е под 2%.

Ако продължи с това темпо до края на 2011 г., то инфлацията ще е под това, което сме прогнозирали в нашата бюджетна процедура - между 3л6 и 4%. Това е положително, защото по-ниската инфлация дава възможност за мислене на допълнителни стъпки за увеличаване на доходите през 2012 г.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg