Дянков: От 1 януари България ще е с най-ниските данъци

1197
Дянков: От 1 януари България ще е с най-ниските данъци

Данъчните следят фирмите, които за кратко време натрупват дългове, каза министърът на финансите Симеон Дянков по време на посещението си в Пловдив и Асеновград. Целта е да се направи анализ на фирмите с големи данъчни задължения, за които има риск да завлекат бюджета, като се прехвърлят на социално слаби без никакви доходи или имущество.

Така данъчните не могат да съберат нищо от дълговете на дружеството към хазната. Годишно държавата губи по 200-300 млн. лв. от фирми със задължения към бюджета, които се прехвърлят на клошари. Темата набра голяма скорост през последните дни, заяви Дянков вчера по повод предложението да се въведе затвор за умишлен фалит на фирми, за да не се плащат данъци.

"Трябва да се затвърди законът, защото това е вид далавера, от която държавата губи. Не само държавата, а всички ние губим. От тази гледна точка съм за по-твърд закон. Така че да се наказва или въобще да се прекрати тази дейност", продължи Дянков. Въпросът е как това да се направи така, че законодателната промяна да издържи при евентуална последваща атака в Конституционния съд, защото тази идея я е имало преди 3-4 години, смята Дянков.

Идеята донякъде е била разработвана от предишното правителство и след това някак е пропаднала. Ние искаме да я направим така, че да издържи навсякъде, дори в Конституционния съд, заяви Дянков.
Схемата, която сега често се прилага, е да се създават фирми, които набират някакви средства и трупат задължения. После те се прехвърлят на хора, които нищо не разбират от бизнес, а реалните им собственици изчезват, обясни схемата Дянков. Оказва се, че по сегашните закони това не е незаконно, продължи той. Ако новите собственици на такива фирми бъдат осъдени, от тях няма какво да се вземе. Това е голям проблем, който е в ръцете на законодателя, защото в момента законите толерират тази дейност, заяви Дянков.

При друга схема за ощетяване на бюджета се създава фирма, която източва ДДС и след това изчезва. Има и вариант фирма да работи, да генерира голяма дейност, за да усвои някакви средства и после също да изчезне, а собствениците й откриват нова фирма, с която продължават същата дейност. Това са три профила, върху които трябва да работи Националната агенция за приходи, каза Дянков. Приходната агенция следи кои са фирмите, които за кратко време натрупват големи дългове, да се направи елементарен анализ за риска да ощетят хазната и как тази практика да се прекрати. Такъв анализ вече е започнал да се прави.
От 1 януари България ще е с най-ниските данъци за домакинствата и за бизнеса, заяви министър Дянков пред предприемачи от Асеновград. Той обясни, че на страната не й се налага да вдига данъците. Финансист номер 1 съобщи още, че стремежът за тази година е да обуздаем дефицита до 3.8%, а през следващата той да падне под 3%.

За България шансът е в постепенното преместване на инвеститорите от западните страни към Източна Европа, смята Дянков. Като пример той даде компанията "Хюлет-Пакард", която наскоро обяви инвестиция, която ще осигури нови 2000 работни места.

Всички сектори в страната бележат растеж при износа, който се е увеличил с 60% за страните извън Европейския съюз, каза Дянков. Държавата е започнала да разплаща задълженията към фирмите, които има, в размер на 2 млрд. лв. До момента са платени 1,ю.3 млрд. лв., останалите ще бъдат разплатени през първите месеци на следващата година, заяви Дянков.

Източник: Стандарт

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

az
# 0
10:11 | 20 November 2010
Да, и с най-ниските доходи.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg