Джеймс Уорлик: Спокоен съм за България

1161
Джеймс Уорлик: Спокоен съм за България

Като посланик на САЩ у нас Джеймс Уорлик успя да сбъдне доста свои мечти. Тук за пръв път яхна кон и усети, че това е новата му страст. Дори счупи ребра при едно падане - неизбежно при ездата. Пак тук Уорлик полетя не само в галоп, но и на истински криле.

При това три пъти - първо на изтребител Ф-15, после на МиГ-29, а в началото на май и на страшилището Ф-16. Със сигурност Уорлик бе най-активният посланик, пристигал у нас. Можеше да бъде видян на практика навсякъде - от концерт на Лейди Гага до разходка в парка.

При това не само в София, а в цялата страна. В края на мандата си Уорлик избра "Стандарт", за да направи равносметка за мисията си тук и да си вземе довиждане с хилядите фенове, които спечели.

- Почти 3 години, или по-точно - 2 години, 6 месеца и 3 седмици плюс оставащи още точно 30 дни. Толкова продължи Вашият мандат в България. Каква е равносметката в най-общ план?

- Изключителна чест и привилегия е да си американски посланик където и да е по света. Но за мен бе специална привилегия да съм в България. Тази страна е добър приятел, близък партньор, надежден съюзник на Америка. Знаех това, когато дойдох. Бях много развълнуван, когато получих назначението. Сега изпитвам това чувство още по-силно. Това е заради изключително силната връзка, която вече имам с тази страна.

- Каква България открихте тук и каква България оставяте зад себе си?

- За времето, в което бях тук, отношенията между двете страни станаха още по-дълбоки и силни. Разбира се, няма нищо перфектно. Приятели, че и дори интимни партньори, могат да имат разногласия понякога, но да продължат да хранят дълбоко приятелство и любов. Мисля, че никога не сме имали толкова близки отношения в нашата история. И мисля, че те не са зависими от правителството, както и от изхода на парламентарните избори в България следващото лято.

- Очаквате ли някаква голяма промяна на изборите догодина?

- Изборите по презумпция са непредвидими. Можете да ме питате за президентските избори в САЩ през ноември, но и за тях не мога да правя прогнози, въпреки че са след само два месеца. Очаквам една много активна политическа кампания в България. Разбира се, надявам се, че това ще са свободни и честни избори, на които всички ще гледат и ще си кажат: това е по-добре от това, което имахме в миналото.

- В този смисъл какво бъдеще за България прогнозирате в идните 5 години?

- Някои хора изразиха притеснения за бъдещето на демокрацията в България. Аз обаче въобще не съм притеснен. Демокрацията е жива, в добро здраве и процъфтява. Това няма да се промени. България вече е направила своя избор - тя е член на демократичната общност, силно стояща в Европейския съюз, надежден съюзник в НАТО, с трансатлантическа ориентация. Нищо от това няма да се промени в идните години.

- Да очакваме ли нови играчи на политическата сцена у нас?

- Надявам се политическите партии да "отгледат", да продължат да развиват едно поколение на нови лидери. Хора, които да могат да излязат напред. Вие знаете, срещнах се с младите активисти, с младежките организации на практически всички политически партии тук. И трябва да кажа, че тези млади хора са впечатляващи. Наистина ги е грижа за страната, те искат най-доброто за България.

- Като посланик какво е най-голямото Ви постижение тук, и съответно - най-големият провал?

- Не трябва да се категоризира така. Смятам, че най-голямото постижение е развитието на отношенията между България и САЩ, които никога не са били толкова силни. Искам да вярвам, че имам важен принос за това. И вие и вашите читатели сте ме чували да казвам, че не става въпрос само за политика, за икономика, но има също и други неща, за които хората ги е грижа - изкуство, история, музика, култура, образование. Мнозина се ме виждали из страната да се занимавам с най-различни неща и се надявам да са разбрали, че го правя от искрен интерес. И истинска отдаденост да се опитвам да работя за връзките между САЩ и България не само на плоскостта на висшата политика, но и на тази, засягаща обикновения човек.

- По време на мандата Ви се случиха две важни събития - отказът да се строи АЕЦ "Белене" и мораториумът върху проучванията за шистов газ. Каква е цялостната Ви оценка?

- По отношение на "Белене" премиерът взе своето решение. Смятам, че той отдели много време, за да разгледа много внимателно този проект, и е стигнал да заключението, че е прекалено скъп.

Мисля, че българите уважават това решение, затова имате правителство, което да прави такъв труден избор.

- А що се отнася до шистовия газ?

- Нека да започна отговора си така - околната среда е на първо място. Тази страна е красива, скрито бижу. Затова околната среда трябва да бъде фактор, влияещ върху всяко решение в сферата на енергетиката, което ще вземате. Решението за шистовия газ пак беше българско. Но ако аз бях българин, то щях да искам да знам дали има шистов газ и може ли да се добива. Вие имате богат опит в ядрената енергетика, но няма да се намери такъв човек, който да ви каже, че този тип енергетика е 100% безопасна.

Мисля, че дебатът за шистовия газ бе много емоционален преди изборите през ноември. Сега ситуацията се промени, вие претегляте без емоции кое е най-добро за България. Това е най-правилният подход.

- Имаше спекулации, че Ви отзовават предсрочно, понеже не сте убедили правителството ни за фракинга.

- Аз не съм отзован, това бяха медийни спекулации и отпътуването ми няма абсолютно нищо общо с шистовия газ. Съжалявам, че не се проведе още преди месеци искрена дискусия със "за" и "против" шистовия газ.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

MATEY PREOBRAJENSKI
# 0
09:08 | 18 August 2012
E KAK NQMA DA E DPVOLEN? DADE INTRUKCIITE NA BOKO I SHTE NI OSTAVI V MIZERIQTA....
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg