Едва една трета от българите работят по образованието си

573
Едва една трета от българите работят по образованието си

Едва 30% от работещите в България са на позиции, които отговарят на тяхното образование, компетенции и умения. Това показва проучване на БСК сред 1500 фирми.

Проучването е направено в рамките на проекта им за изграждане на система за компетенциите на работното място, финансирана с европари.

Още толкова от работната сила у нас няма подходящо образование, нужния образователен ценз или пък компетенции за работното си място.

При 38% от случаите хората са на позиция, за която са свръхквалифицирани. Това е делът на работещите, които са прекалено образовани или притежават по-големи умения и компетенции от изискванията на работодателите.

"Проблемът е, че няма план как да се използват тези допълнителни квалификации и умения на хората как да се развиват те", обясни Томчо Томов, ръководител на центъра за оценка на компетенциите към БСК.

Действащ модел за оценка на компетенциите има в 36.4% от участвалите в проучването организации и в 17% предстои да се разработи. Само в 5.7% от фирмите не се предвижда въвеждането на такъв в следващите 1-2 години.

В рамките на проекта ще бъдат създадени стандарти за компетенциите на над 400 ключови длъжности в 20 възлови за развитието на икономиката сектори.

Вече се работи по компетентностните профили в 7 сектора - машиностроене, дървопреработване, хранително-вкусова промишленост, туризъм, електроника, електротехника и металургия.

Източник: в. „Сега"

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

БАКБ с нов, модерен офис в София

Цветелина Бориславова, председател на Надзорния съвет, символично...