Европейският парламент учредява награда за журналистика

488
Европейският парламент учредява награда за журналистика

Първата награда за журналистика на Европейския парламент ще бъде присъдена на журналисти, чиято работа е отразила важни аспекти на процеса на европейска интеграция и е допринесла за по-доброто разбиране на институциите и политиките на Европейския съюз. Наградата ще бъде връчена в четири категории - печатни медии, радио, телевизия и интернет, съобщиха от представителството на ЕП у нас.

Наградата ще бъде връчена за първи път през октомври 2008 година. Тя ще бъде присъдена на журналисти, чиято работа е спомогнала за подобряването на комуникацията между европейските институции и гражданите на Европейския съюз.

Победителят във всяка четирите категории (печат, радио, телевизия и Интернет) ще получи парична награда в размер на 5 000 евро.

Селекционният процес включва два етапа. Най-напред кандидатите ще бъдат оценявани от "комисии по предварителен подбор". Такива комисии ще има във всяка държава членка на съюза и те ще се състоят от трима до петима членове на професионалното журналистическо съсловие. След това избраните в страните членки финалисти ще бъдат оценявани от "комисия по присъждане на наградата", която ще избере четиримата победители. Тя ще бъде съставена от трима членове на Европейския парламент и шестима журналисти.

До участие в конкурса ще бъдат допускани отделни лица или екипи, съставени най-много от петима души. Те трябва да са граждани или жители на държава членка на Европейския съюз и да са регистрирани журналисти. Материалите, за които може да бъде присъдена наградата, трябва да са публикувани или излъчени в периода между 1 май 2007 г. и 30 април 2008 година на един от официалните езици на Европейския съюз.

Поканата за участие в изданието на Наградата на Европейския парламент за журналистика за 2008 г. се счита за открита на 15 март 2008 г. и се закрива на 15 май 2008 година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg