Фактурите без подпис

492
Фактурите без подпис

Данъчните фактури по ДДС ще могат да бъдат без име, фамилия и подпис на съставителя. Това гласи проектът за промяна в Закона за ДДС, подготвен от Министерството на финансите. Отпадането на изискването фактурите да се подписват се прави, за да отговорим на директивите на ЕС, пише в мотивите на МФ. Но задължението да има подпис на фактурата фигурира и в Закона за счетоводството. И още не е ясно дали ще бъде отменено.

С промените в закона се дава право фирми да си върнат ДДС, дори да имат влязъл в сила данъчен ревизионен акт, който не им признава правото на данъчен кредит. Става въпрос за търговци, които през 2007 и 2008 г. са придобивали стоки и услуги от страните от ЕС и не са правили опит за укриване на сделките си. Тъй като това е вътрешнообщностно придобиване, тези търговци са получатели на стоката и сами е трябвало да начислят ДДС.

Данъкът обичайно е равен на правото на данъчен кредит по същата покупка, поради което не възниква реално задължение на фирмата към бюджета. Но много фирми не са начислявали ДДС заради неразбиране на данъчните закони. Досега при ревизии на тези фирми инспекторите на Националната агенция за приходи са начислявали дължимия ДДС, като същевременно не са признавали правото на данъчен кредит на фирмите
нарушителки. Но според решения на Съда на ЕО тази практика ощетява фирмите.

Затова на фирмите се дава право да си върнат непризнавания досега данъчен кредит. Условието е да не са укривали сделки, а съвестно да са ги вписали в счетоводството си.
Фирмите, които имат ревизионен акт, могат да си върнат ДДС-то, като включат протокола за начисляване на данъка за съответната доставка в дневника за покупки за януари 2009 г. или за някой от следващите шест данъчни периода, пише в проектозакона. Освен това фирмите, които нямат ревизионен акт, но досега не са начислили дължимото ДДС при внос от страните от ЕС, могат да го направят до април 2009 г.

Така при бъдещи ревизии няма да имат проблеми с връщането на ДДС. Но за фирмите, които занапред не начисляват ДДС при придобиване на стоки, от ЕС се въвежда нова глоба в размер 5% от дължимия данък. При повторно нарушение глобата става 20% от неначисления данък.

С промените в закона се освобождават от ДДС и имплантируеми медицински изделия, задвижвани с енергия от човешкото тяло или земното притегляне, когато са част от медицинските услуги от здравните заведения. Променят се и условията за плащане на ДДС при бартер. Досега ДДС ставаше изискуем и от двете фирми, които си разменят стоки на бартер, към датата на по-ранната доставка. С промените данъкът за всяка от фирмите става изискуем към датата на нейната доставка.

Източник: в. "Сега"

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg