Фермери: Реалната цена на олиото е 2.10 лв/литър

694
Фермери: Реалната цена на олиото е 2.10 лв/литър

Олиото не трябва да бъде по-скъпо от 2.10 лв./литър, съобщи вчера председателят на Съюза на зърнопроизводителите в България Радослав Христов. По магазините обаче течната мазнина вече минава 3 лв.

Оказа се, че и по „мазната" верига съществува формула за ценообразуването, от която лесно може да се ориентира и неспециалистът, а именно стойността на слънчогледа, умножена по три, дава крайната цена.

Земеделските производители получават в момента по 72 ст. за килограм маслодаен слънчоглед, което категорично сочи, че реално олиото струва малко над два лева.

Добивите от слънчоглед ще бъдат с 20 кг/дка по-високи през тази година, обяви още Христов. През 2009 г. са ожънати по 165 кг маслодаен слънчоглед от декар, а през тази стопаните очакват около 185.

На практика суровината ще бъде с 60 000 т повече. Около 30 на сто от нея е за вътрешно потребление , а 70 на сто заминава зад граница. Общо 2.740 млн. дка са засети през тази година със слънчоглед.

Пазарът в Турция е определящ за нашите производители, но през тази година от значение е и ситуацията в Русия, твърди председателят на зърнопроизводителите. В момента във федерацията тон слънчоглед върви по 500 долара, което приравнено по нашите цени означава 75 ст. за кило без ДДС или 90 ст. с включен данък.

Големите производители на растителни масла изкуствено подтискат цената на слънчогледа, категоричен е земеделецът. Те се възползват и от моментната ситуация, защото все още експортът не е задвижен. Южната ни съседка обикновено сваля след Нова година, когато обикновено свършва собственото производство и започват да внасят.

Хлебната пшеница вече стигна цена 40 ст. без ДДС, обяви още председателят на зърнопроизводителите. Според него заради ниските изкупни цени в началото на жътвата голяма част от зърното за хляб е заминало през пристанището в Бургас.

Проверките по складовете, които започват следващата седмица, вероятно само ще констатират, че наличното жито не е повече от 20-30 на сто. Въпреки прогнозите за сериозен преходен остатък у нас и в световен мащаб цените на зърното се вдигат.

Радослав Христов отказа да посочи точни цифри, но е категоричен, че цените на пшеницата няма да паднат. Почти двойно е увеличението на цените на житото спрямо миналата година, отчитат производителите.

Източник: в. Монитор

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg