Фирми крият приходи с черни тетрадки

511
Фирми крият приходи с черни тетрадки

Търговците не издават касови бележки, не водят месечни и дневни отчети на оборотите, манипулират фискалните устройства и водят черни тетрадки за отчитане на приходите, установили проверяващите. Това съобщиха от столичната дирекция на Националната агенция за приходите, ръководена от Мария Мургина, цитирани в днешния брой на вестник "Монитор".

Масова практика е да назначават работници без трудови договори, за да крият осигуровки. За последните шест месеца са засечени 1200 лица без договор или без подадени за тях осигурителни декларации. При 11 439 проверки са издадени 2460 акта за нарушения.

15 пъти по-малък оборот за месец са отчели касовите апарати в столичен търговски обект. При съвместна проверка със служители на МВР и прокуратурата са иззети компютрите и черните тетрадки на фирмата. Установено е, че реалният размер на оборота е бил 109 000 лв., а не 7000 лв., каквито са били показанията на касовите апарати. За последните шест месеца в обекта са били укрити общо 600 000 лв. Случаят е предаден на прокуратурата.

Черни тетрадки и манипулирани фискални устройства, които занижават оборота 4-5 пъти, са намерени и в други търговски обекти. Метанстанция е укрила 360 000 лв. оборот през последните шест месеца. Този случай също е даден на прокурор. Засечена е и фирма с три бензиностанции, укрила ДДС и 40 000 лв. оборот. Софийска аптека пък издавала на клиентите само приходни касови ордери и по този начин укривала по 6000 лв. на месец. Две автошколи също мамели с доходите си. Подобни нарушения били хванати и при две фирми за интернет, в медицински център в район "Искър" и др.

1.5 млн. лв. оборот е укрил от данъчните търговец на месни продукти с няколко магазина в София. Това е един от най-фрапиращите случаи на нарушения. На търговеца на меса се падат половината от установените 3 млн. лв. укрити обороти в търговските обекти в София.

Данъчните са започнали ревизии на всички фирми, които са укривали оборот в големи размери. Една от ревизиите - на интернет-доставчик, е установила допълнителни задължения по ДДС в размер 27 000 лв., както и укрити доходи от 120 000 лв. за осем месеца.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg