Фондове от Лондон взeмат "Кремиковци"

791
Фондове от Лондон взeмат

Господари на "Кремиковци" ще бъдат облигационерите. Това ще стане, ако се изпълни оздравителният план за комбината, който предвижда увеличение на капитала чрез обръщане в собственост на вземанията на кредиторите.

Държателите на боновете ще имат 81% от капитала на дружеството, ако се гласува за оздравяването му. Това сочат цифрите от експертизата на вещите лица, които са оценили вземанията на кредиторите.

Да обърнат вземанията си в акции поискаха 59 кредитори на комбината. Борчовете на завода към тях са за почти 1.5 млрд. лв. Според оценката на трите вещи лица, назначени от Агенцията по вписванията, в книжа могат да се обърнат вземания за 944.458 млн. лв.

От тях вземането на "Лоу Дибенчър", която представлява облигационерите, е за 780.339 млн. лв. Така ако капиталът на "Кремиковци", който сега е 18.518 млн. лева, се увеличи с въпросните 944.458 млн. лв., ще стане 962.976 млн. лв. Облигационерите ще имат дял от 780.339 млн. лв., или 81% от капитала.

Оценката на вземанията бе публикувана в петък. Още същия ден синдикът на комбината Цветан Банков обяви, че изпраща писмо до 59-те кредитори, за да потвърдят при тези резултати дали ще участват в преобразуването на дълга в собственост.

Срокът за решението им е един месец. След това предстои на общо събрание на кредиторите да се гласува "за" или "против" оздравителния план. Сами облигационерите нямат достатъчно мнозинство, за да се приеме плана. Те трябва или да намерят подкрепа от държавата, която е следващият по големина кредитор, или от много на брой по-малки кредитори на комбината.

Събранието се очаква да бъде насрочено за края на октомври или началото на ноември, каза Георги Прохаски, който консултираше облигационерите. Според него бондхолдърите и държавата трябва да се разберат за разсрочване на публичните вземания и за оздравяване на завода.

Всички от държавните фирми, поискали да обърнат дълга в собственост, ще го получат почти изцяло, предвижда експертизата. НЕК ще има малко над 60 млн. лв., "Булгаргаз" - 70,6 млн. лв., а БДЖ - малко над милион чрез различни свои дружества. Това обаче е незначителна част от капитала на комбината.

Засега и министърът на финансите Симеон Дянков, и икономическият министър Трайчо Трайков са изказали позиция в полза на ликвидацията на комбината и против вдигането на капитала. Трайков подаде иск в съда и за признаване на държавната помощ за около 700 млн. лева. Засега тази сума не е призната за помощ, което измести държавата като кредитор номер две след облигационерите.

Източник: в. Стандарт

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg