Гърци ни съдят за “Бобов дол”

793
Гърци ни съдят за “Бобов дол”

ТЕЦ "Бобов дол" отива на съд в ЕС. Гръцката РРС смята да се обърне към институциите в Европа и отново към български съд заради обявения за юни нов търг за централата, пише в днешния си брой вестник „Стандарт“. Гърците спечелиха предишната процедура за ТЕЦ-а, която беше прекратена от Агенцията за приватизация. Сега те обжалват решението за спиране на сделката пред ВАС.

До 17 април се чака окончателното решение на магистратите, тъй като делото беше на 17 март. Първата инстанция отсъди в полза на Агенцията за приватизация. До спиране на сделката се стигна, след като АП и РРС не се разбраха за необходимите инвестиции за модернизация на централата. Гърците бяха предложили цена от 71 млн. евро за 100% от "Бобов дол". Те се съгласиха и с изискването да изкупуват определено количество български въглища. Желанието им обаче да се удължи срокът за влагане на средствата не бе уважено.

Според договореностите ни с ЕС, ако трите блока на централата не отговарят на еконормите на съюза, те трябва да бъдат затворени съответно на 31 декември 2007 г., 2011 г. и 2014 г. Затова и един от блоковете вече е спрян.

Новата процедура беше обявена на 13 март. От РРС смятат, че АП е трябвало да изчака първо произнасянето на съда. Затова те смятат да обжалват решението за търга. От агенцията обаче коментираха за "Стандарт", че докато не излезе решението на магистратите, те няма да предприемат никакви стъпки по съществената фаза на сделката, за да няма накърняване на права на държавата или на евентуалните кандидати. А при произнасяне на магистратите в тяхна полза, АП ще е спестила време, което е от съществена важност за централата с оглед на предстоящото изискване да бъдат затворени и останалите блокове.

Интерес да купи централата официално заяви Христо Ковачки. Той дори има намерение да строи нови блокове. Няколко негови мини в региона са основни доставчици на въглища за "Бобов дол".

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...