Газов Клондайк в Черно море

2103
Газов Клондайк в Черно море

От вносител на над 70% от потребявания природен газ, България скоро ще се превърне в износител на синьо гориво, най-вероятно за Турция и Гърция. Първата крачка към това е спечелването на международния конкурс за издаване на разрешение за търсене и проучване на нефт и газ в "Блок 1-21 Хан Аспарух" в Черно море.

Това няма да е лесно, тъй като апетитът е голям. И освен трите компании, оповестени от министър Делян Добрев - ExxonMobil, Total и Melrose resources - задкулисно участват поне още 3, научи "Стандарт".

Засега изглежда единствено щатският гигант ExxonMobil играе в търга сам. Той вече откри голямо газово находище в румънски води край морската ни граница. То бе оценено на 84 млрд. куб. метра, но се очаква да нахвърли 100 млрд.

Нашият блок е редом до румънския, а геоложките данни сочат не по-малък потенциал. Той заема дълбоководната част от морето, в подножието на континенталния склон. На места водният стълб надхвърля 2000 м, поради което цената на един сондаж може да достигне 500 млн. долара. В блока се намират огромни геоложки структури, наричани от геолозите "капани" - идеални за акумулиране на газ.

Сред тях е т. нар. вал Полшков - поредица от огромни "капани", пълни с въглеводороди. Блокът крие и множество наносни палеоконуси с отлични резервоарни свойства, в каквито, според геолозите, почти винаги се открива природен газ.

Тъй като инвестициите за проучването на блока са огромни, френската компания Total вероятно участва в търга в скрит консорциум с испанската Repsol и австрийската OMV, твърдят запознати.

OMV има богат опит в проучването на Черно море и разполага със солидна информация. Преди 19 г. тя, заедно с Texaco и Enterprise oil, откри първото газово находище срещу нос Галата.

След това похарчи над 10 млн. долара за проучване на същата акватория, която тогава беше наречена блок "Варна дълбоко море". Сега вероятно отново се завръща, този път със солидни партньори, за да извърши и проучвателен сондаж.

Пак според информирани, третият кандидат - шотландската фирма Melrose, вероятно играе за третата по големина щатска енергийна компания ConocoPhillips. Логично, тъй като Melrose не може да инвестира огромни средства за проучване на блока, но пък е добре позната у нас, има влияние и позиции да спечели търга.

Площта на "Блок 1-21 Хан Аспарух" е 14 220 кв. км и в него, според геолози, могат да бъдат открити над 2 огромни газови находища с общ обем над 100 млрд. куб метра метан. Очаква се победителят да бъде избран до края на юли, а срокът за търсене и проучване ще е 5 години.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg