Готовите тухлени апартаменти най-купувани с ипотека

429
Готовите тухлени апартаменти най-купувани с ипотека

Най-често с ипотечен кредит се купуват готови тухлени жилища, съобщи Тихомир Тошев, председател на Асоциацията на кредитните консултанти в България и шеф на "КредитЦентър". Това е така, защото оценката на такова жилище се доближава най-много до реалната стойност на сделката, което позволява да се получи по-висок процент на финансиране с кредит, нещо, често търсено от клиентите.

 Ако при панелните апартаменти процентът на финансиране рядко може да надхвърли 80, то при тухлените той може да достигне и 100% от стойността на сделката. През последната година се увеличи и броят на покупките с кредит на жилища ново строителство - такива сделки се финансират с кредит, когато сградата достигне етап груб строеж, уточни той.

Важното за тях е да се знае, че оценката на имот в строеж е по-ниска от стойността на сделката, защото имотът не е напълно завършен, каза още Тошев. Повечето банки отпускат кредита върху пазарната стойност на незавършения имот, която е по-ниска от реално платената сума за него. При тези покупки купувачът трябва да си осигури по-голям процент самоучастие - обикновено около 30-35. При голяма част от тях кредитът е бил одобрен при покупката на зелено, но се отпуска при достигане на груб строеж на сградата, добави експертът.

Все още основен обект на покупката с ипотечен кредит си остават жилищата, каза още Тошев. Ипотечният кредит е сериозна стъпка за всяко домакинство, обвързвайки го със значителни задължения към финансовата институция за много дълъг период от време. В повечето случаи клиентите се решават на тази стъпка, когато наистина имат необходимост от собствен дом.

На пазара се сключват и сделки за покупка на търговски обекти с кредит от физически лица с цел инвестиция или стартиране на собствен малък семеен бизнес. При бизнес клиентите с ипотечни кредити се купуват офиси, търговски площи, административни сгради, складови площи и др. Все по-рядко българите прибягват до покупка на ваканционен имот с кредит, притеснени от развитието на този пазар, както и като цяло от липсата на нагласи за притежаване на имот тип "втори дом", уточни кредитният консултант.

Статистиката на "КредитЦентър" показва, че поради по-сериозното поскъпване на левовия ресурс в момента на пазара лихвите по заеми в родната валута и в евро са с разлика около 1%, а в някои случаи и повече. Това води до все по-честия избор на еврото като валута на жилищния кредит. В момента проучванията на консултантската компания показват съотношение 79:21 в полза на еврото.

Източник: в. "Монитор"

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg