Хаос с отпуските

852
Хаос с отпуските

Веднага след ваканцията на парламента социалният министър Тотю Младенов ще се срещне с депутатите от ГЕРБ, за да инициират уточняващи корекции в Кодекса на труда заради хаоса с отпуските. Това съобщи самият той заради неяснотите, които се породиха в последните дни - ще може ли да се прехвърля невзет през 2010 г. отпуск догодина, ако да - при какви условия, и дали това ще са само до 10 дни.

"Неяснотите възникнаха след решението на Конституционния съд, който потвърди, че отпускът ще важи 2 години, но не отмени първоначалното ни предложение старите неизчистени отпуски да изгорят. Освен това останаха в сила два взаимно изключващи се текста - за давността и едновременно с това задължението отпускът да се чисти година за година, като само 10 дни могат да се прехвърлят за 2011 г., ако шефът не ги е разрешил по някакви производствени причини. Затова работодатели и наети започнаха да правят собствени тълкувания и се създаде напрежение", обясни Младенов.

По повод предупрежденията на юристи още в началото на месеца, че ще се получи такова противоречие, той заяви, че социалното министерство не може да се прави никакви тълкувания на решението на Конституционния съд. Той обаче потърсил правен съвет.

"Давността трябва да се приема като водеща и всеки трябва да знае, че отпускът му за 2010 година важи до края на 2012 година. Не трябва да се допускат истерии. Никой нищо няма да загуби", категоричен бе Младенов.

Вчера изпълняващият длъжността президент на КНСБ Пламен Димитров заяви, че всеки уважаващ себе си юрист знае, че отпускът се полага за отработено време. "По тази тази причина, до влизането в сила на измененията на Кодекса на труда до 1 август включително, за тия 7 месеца според нас заработеният отпуск се подчинява на старата уредба, т.е. за него няма давност, може да бъде ползван когато иска работникът, както стари отпуски от 2009, 2008, 2007 и предишни години", коментира той.

Преди два дни обаче в сайта на МТСП бе публикувано становище, че дори ден отпуска не може да се прехвърли за 2011 г.

Източник: 24 часа

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg