И Дойче банк кандидат за “Топлофикация”

722
И Дойче банк кандидат за “Топлофикация”

Дойче банк е проявила интереса си към приватизацията на "Топлофикация-София", но като консултант на бъдещия купувач на дружеството. Това съобщи зам.-министърът на икономиката и енергетиката Анна Янева, която е участник в работната група за подготвяне процедурата за продажба на топлофикационното дружество. То е най-голямото у нас с 2000 мегавата инсталирана мощност и огромни възможности за изграждане на когенерации.

Традиционните кандидати за придобиване на общинско-държавното дружество остават същите, допълни Янева, цитирана от в. Монитор.

Това са френската "Далкия", която вече притежава варненското парно и наскоро обяви официално интереса си и към столичното, както и чешката CEZ, която има най-голям интерес да купи топлофикацията, тъй като е собственик на електроразпределителната мрежа в София и икономически є е изключително изгодно да придобие нови мощности за производство на електроенергия чрез когенерации в града. Сред останалите кандидати са руската "Газпром", която пък като доставчик на синьо гориво може да си обезпечи ефективно и печелившо производство, италианската "Енел", австрийската EVN и германската E.ON.

Янева съобщи още, че Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ), което държи 42 на сто от столичното парно, е предложило на Столичната община за консултант по продажбата на дружеството Международната финансова корпорация, която е част от Световната банка. Сега мажоритарният собственик трябва да реши за избора на консултант, чието заплащане ще е пряко обвързано с резултата от проведената процедура.

Предвижда се държавата и общината да платят 20 на сто от разходите за услугите на консултанта. Останалата част от възнаграждението трябва да се изплати от бъдещия купувач на топлофикацията. Ако сделката не се осъществи, разходите ще са за сметка на консултанта и това ще бъде записано в договора му.

На експертно ниво е уточнено да има две конкурсни комисии, които да продават държавния и общинския дял в дружеството. Потенциалните купувачи обаче ще са длъжни да подадат оферти и за двата дяла. Засега остава открит въпросът за осъществяването на следприватизационния контрол, каза Янева.

Тя съобщи още, че до две седмици се очаква да е готова актуализацията на стратегия за приватизация на "Булгартабак" и да се предложи за одобряване на Министерския съвет и парламента.

Документът се очаква, за да може да се реши продажбата на цигарените фабрики в София и Благоевград, както и да се реши дали да се приватизира и дружеството "Булгартабак холдинг", което държи правата върху марките.

За предприятията в Пловдив и Стара Загора, чието производство бе закрито преди повече от месец, но им се запазиха лицензите за производство на тютюневи изделия, вече бе взето решение от управата на холдинга да се продават на борсата.

По два пакета - мажоритарен и миноритарен, от двете дружества ще бъдат пуснати за търговия на Българската фондова борса при различни условия в периода 11-16 юли.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg