И План Б за спасяването на бюджета върви към прова

682
И План Б за спасяването на бюджета върви към прова

След като планът на правителството с 60 антикризисни мерки претърпя провал, същото е на път да се случи и с втория опит да се спаси бюджет 2010. През уикенда финансовият министър Симеон Дянков призна, че предвиденото съкращаване на разходи с 900 млн. лв. не се случва. "Досега министерствата са направили предложения за намаление на разходите си на обща стойност 426 млн. лв.", обяви Дянков.

Ако и "План Б" не проработи, за държавата остават най-тежките варианти - да спре премиите на тютюнопроизводителите и другите допълнителни средства, да вдигне някои данъци, да вземе външен дълг или да стопи резерва под критичния минимум.

Преди няколко дни, куп ведомства се опитват да се измъкнат от намаляването на разходи. Дянков потвърди, че от гласувания бюджет на Министерството на отбраната няма да се реже нито лев, защото там вече нямало какво да се съкращава. МВР пък ще се отърве с 10% намаление, т.е. наполовина по-малко от планираното. Щели да бъдат уволнени 3000 души от общо около 70 000 и не е ясно защо и НСО е сред привилегированите. Екоминистерството също ще си спести част от съкращенията. Причината според Дянков е "лошата работа на Джевдет Чакъров". От социалното министерство няма да се режат средства, "за да сме сигурни, че не удряме социално слабите", посочи финансовият министър.

Сред отличниците по изпълнение на заръките са здравното ведомство, което намалява парите си с близо 23% - от 704 млн. лв. на 544 млн. лв., министерствата на икономиката, на регионалното развитие, на спорта, Министерският съвет, ДАНС. Общините също няма да бъдат пощадени въпреки предупрежденията им, че ще фалират.

Няколко са проблемните ведомства, които са твърдо против да режат 20%. Транспортното министерство настоява за максимум 12% рязане на парите, МВнР - за 7.4%, а на културата - за едва 2.7%.

До сряда ведомствата ще търсят още начини да намаляват разходите си. По думите на Дянков, ако те не успеят да достигнат сумата от 900 млн., ще трябва да се режат част от допълнителните харчове - например 116 млн. лв. за тютюнопроизводителите, сумите за магистрали и други инфраструктурни проекти и т.н.

Кабинетът по всяка вероятност ще гледа някои параметри от актуализацията на бюджета повторно в сряда, въпреки че още на 5 май премиерът Бойко Борисов обяви, че тя е приета.

"Предполагам, че и тези мерки, както обявените през септември м.г., няма да заработят", коментира бившият финансов зам.-министър от БСП Георги Кадиев. Според него ще се стигне до вдигане на ДДС до 25% въпреки уверенията на Дянков, че това няма да стане. Лидерът на СДС Мартин Димитров заяви пред БНР, че антикризисните мерки на кабинета не са адекватни и че най-опасното в момента е поддържането на огромен дефицит в бюджета, който не бива да се финансира с парите от фискалния резерв.

Президентът Георги Първанов също се присъедини към критиките за икономическата политика на правителството. В отговор Дянков отсече: "Аз винаги съм казвал: Който за каквото е учил - с това да се занимава. Аз имам докторат по икономика в един от най-добрите университети в света. Първанов какво е учил? История на комунизма. Да се занимава с това!".

Източник: в. "Сега"

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg