Икономиката замръзна на нивото от 2011 г.

629
Икономиката замръзна на нивото от 2011 г.

Българската икономика запазва равнището си през първото тримесечие спрямо края на 2011 г., съобщи Националният статистически институт. Според т.нар. експресни оценки на брутния вътрешен продукт се разминаваме на косъм от спада. В началото на май дори вицепремиерът Симеон Дянков допусна, че икономиката ни може да е на минус през първото тримесечие, припомня 24 часа.

По данните на НСИ обаче от януари до март БВП достига до 15.661 млрд. лв., колкото е и през периода октомври-декември 2011 г. Дори на годишна база (спрямо първото тримесечие на миналата година) българската икономика бележи ръст от 0.5 на сто.

Според експресните оценки на статистиката причината да се избегне спадът е леко съживяване на крайното потребление. През първото тримесечие то е с ръст от 0.2%, а на годишна база - с 2.2 процента.

Износът обаче се е свил с 4.6 на сто спрямо края на 2011 г., а вносът е по-малко с 2.4 процента.

По сектори добри резултати има най-вече земеделието. Брутната добавена стойност от аграрния сектор е с ръст от 12.4% на годишна база.

Увеличение от 2 на сто е регистрирано и в индустрията. Секторът на услугите, който иначе е с най-голям относителен дял в добавената стойност, обаче има отрицателен принос за икономиката. Отчетеният спад при него е с 0.8 процента.

Всъщност какви са точните резултати на българската икономика през първото тримесечие ще бъде обявено на 6 юни, когато е възможно да има и корекции на сегашните експресни оценки, уточниха статистиците.

Засега сравнението с другите държави в ЕС показва, че стоим дори малко по-добре от средното ниво. Като цяло в 27-те страни са отчетени нулев растеж за първото тримесечие спрямо четвърто и 0.1 на сто увеличение на БВП на годишна база. В рецесия са Италия, Кипър, Чехия, Холандия, Португалия, Испания, Румъния и Великобритания.

Като нас с нулев растеж през първото тримесечие е Франция, само Германия от големите икономики бележи увеличение на БВП с 0.5 на сто.

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Тодоров
# 0
09:05 | 16 May 2012
Стоим по-добре отр средното ниво? Приятели спрете да пишете смешки, Къде е средното ниво?
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg