Индийците склониха да дадат “Кремиковци” на Жеваго

585
Индийците склониха да дадат “Кремиковци” на Жеваго

Между изпълнителния директор на "Кремиковци" Гунтупали Джаганадам и директора на "Ворксла Стийл" Виктор Демянюк вчера е постигнато окончателно разбирателство по споразумението, което беше подписано през нощта на 10 юли в централното управление на комбината, съобщи за вестник "Монитор" лидерът на КТ "Подкрепа" в металургичното предприятие Людмил Павлов.

В началото на месеца работниците "арестуваха" индийския си началник, защото имаше опасност да напусне страната, без да вземе решение. Украинската компания "Ворксла Стийл", която е собственост на киевския милиардер Константин Живаго, подписа с българското предприятие споразумение, според което украинците ще осигуряват на българския металургичен комбинат суровини и енергоресурси, а в замяна ще получават готовата продукция. В "Кремиковци" вече е създаден операционен съвет от шестима души - по трима от комбината и от "Ворксла Стийл", които ще наблюдават за спазването на договора.

Изпълнението на споразумението се забави почти две седмици, защото е било подписано под натиск, според индийското ръководство на комбината. През това време собственикът Прамод Митал успя да изплати със собствени средства част от забавените заплати.
От "Ворксла Стийл" заявяват готовност да инвестират $90 млн. в оборотни средства на "Кремиковци", да осигурят доставки на руда и кокс. До 2012 г. са заявени инвестиции за 500-600 млн. долара.

През 1999 г. 71% от акциите на "Кремиковци" бяха приватизирани от българската "Финметал Холдинг" за 1 долар. Шест години по-късно през 2005 г. компанията на Валентин Захариев продаде „гордостта на българската металургия" на "Глобал Стийл Холдинг" на Прамод Митал за 102 млн. евро. 25% от акциите принадлежат на държавата, останалите - на частни инвеститори. Тогава новите собственици на 71% от "Кремиковци" се ангажираха да вложат $300 млн. за модернизация на предприятието.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg