Искаме от Брюксел 166 млн. евро за лозята

766
Искаме от Брюксел 166 млн. евро за лозята

Завършва подготовката на програма за оползотворяване на 166 млн. евро от еврофондовете за периода до 2015 година, която до края на юни България трябва да представи пред Европейската комисия, да я съгласува с нея и да започне да функционира у нас. Това съобщи председателят на Лозаро-винарската камара (ЛВК) Пламен Моллов.
За кампания 2007-2008 г. България е договорила да ползва от фондовете на ЕС 18.044 млн. евро за над 24 000 дка лозови масиви. В целия Европейски съюз по мярката се отпускат 450 млн. евро. Тя е разделена на 12 дейности, като за всяка има лимит за субсидията за единица площ, пише в. "Монитор".

Според секретаря на ЛВК Лилия Стоилова остават още малко неща за доуточняване по програмата, преди тя да бъде изпратена за съгласуване в белгийската столица. Тя бе изработена от междуведомствена група, в която влизат представители на земеделското министерство, Изпълнителната агенция по лозата и виното, Разплащателната агенция и ЛВК, каза тя. Всяка страна има право на избор на мерки. Ние ще акцентираме на няколко от тях - преструктуриране и конверсия на лозята, застраховане на реколтата и промоция и реклама в трети страни, уточни тя.

Поне 15-20 процента от съществуващите 1.3 млн. дка лозови масиви у нас трябва веднага да започнат да се подменят, припомниха от камарата. До 3560 лв. на декар отпуска Държавен фонд "Земеделие" за изграждане на тераси на съществуващо лозе на баир с наклон над 6 градуса или за усвояване на стръмни терени за нуждите на лозарството, съобщиха вчера от фонда. Когато наклонът на лозето е между 3 и 6 градуса, субсидията е в размер на 3367 лв. на декар, а при стръмнина под 3 градуса - 3169 лв.

За реконструкцията на съществуващи тераси с лозови насаждения с наклон над 6 градуса може да се вземе субсидия в размер на 1781 лв. на декар. При лозе с наклон по-малък от 3 градуса могат да се вземат до 1584 лв. за декар, а между 3 и 6 градуса се дават 100 лв. повече.
До края на юни България трябва да представи пред Европейската комисия програма за оползотворяване на 166 млн. евро за периода до 2015 година.

За преместване на лозята максималният размер на отпуснатите безвъзмездно пари от еврофондовете е 4024 лв. за декар. Тази дейност включва изкореняване на съществуващо лозе и засаждане със същия или нов сорт на друг терен на площ, колкото е било и старото лозе. За смяна на сорта чрез присаждане се полага субсидия до 2681 лв. за декар.

При презасаждане на лозето с нов или същия винен сорт могат да се вземат до 4024 лв. за декар. Същата сума се отпуска и при презасаждане без смяна на сорта при увеличаване на лозите на единица площ, съпроводено със смяна на формировката на подпорната конструкция. Само за увеличаване на лозите на декар се отпускат по 2668 лв. За ограждане на лозята за защита от диви животни максималната субсидия е 588 лв. за декар, а за съоръжения срещу ерозията до 804 лв. за декар.

До 509 лв. на декар се дават за монтиране на напоителна система в лозето. При стръмни терени с наклон по-голям от 5 градуса се допуска увеличаване на субсидията с до 25 процента.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg