Ив. Такев: Очаквам умерен ръст тази година

675
Ив. Такев: Очаквам умерен ръст тази година

С Иван Такев, изп. директор на Българската фондова борса, разговаря Емил Петров.

- Г-н Такев, как може да обясните изоставането на Българската фондова борса (БФБ) в сравнение с пазарите от региона?

- Слабото представяне на местния фондов пазар от началото на годината спрямо останалите регионални пазари се дължи на много взаимно свързани причини като загуба на доверие, оттегляне на инвеститори и намаляла ликвидност.

На практика много позиции загубиха толкова ликвидност, че престанаха да оказват влияние върху индексите, в които са включени.

- Какво липсва на нашите публични компании в сравнение с техните еквиваленти на конкурентните пазари?

- Общовъзприето схващане е, че като цяло местните компании изостават от международно наложилите се принципи на корпоративно управление, макар че са налице и много позитивни изключения. Това, от една страна, се дължи на прекалената концентрация на собственост в един или двама големи акционери, които възприемат цялата компания като своя и игнорират останалите миноритарни акционери.

- Каква е вашата прогноза за развитие на българския капиталов пазар през годината?

- Личното ми мнение е, че за годината пазарът ще отбележи умерен ръст, макар че през първото тримесечие се случи обратното и бе регистриран слаб спад на индексите от малко над 1 на сто.

- А как ще се реши проблемът с ниската ликвидност?

- Нещата зависят от няколко отделни фактора. На първо място, за да се активизират инвеститорите, те би трябвало да видят по-реални инвестиционни възможности, които от своя страна зависят от постигнатите от компаниите финансови резултати.

От момента, в който от финансовите отчети започне като цяло да се усеща отминаване на кризата, може да се очаква и активизиране на търговията. Преодоляването на редица инфраструктурни пречки, за да дадем възможност за нови видове сделки, каквито са търговията на маржин и т.нар. къси продажби, също може да има позитивен ефект върху ликвидността.

- Смятате ли, че е необходимо бързо да бъдат пуснати миноритарни държавни дялове от вече приватизирани компании на БФБ?

- Ако става дума за продажба на остатъчни държавни дялове на вече публични дружества, продажбата им през борсата е най-добрият начин за постигане на справедлива цена и стимулиране на пазара чрез увеличаване на свободно търгуваните акции.

Ако става дума за продажба през борсата на дял от непублична компания и превръщането й в публична, цялата инвестиционна общност е на мнение, че това е една от силно необходимите мерки, които държавата може да предприеме, за да подкрепи пазара в условията на криза.

А ако говорим за еднократна продажба на държавен дял, без това да извади компанията на борсата, то за пазара ефектът ще е еднократен и ще се ограничи до постигането на равновесна цена, което, разбира се, също не бива да се пренебрегва.

Източник: в. Труд

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg