Излизаме в пенсия по избор

783
Излизаме в пенсия по избор

Хората да имат право на избор и да се пенсионират по желание в определен период от живота си. А не задължително, след като навършат определена възраст. Това е една от идеите, които се дискутират в Консултативния съвет по пенсионната реформа.

Става дума да не се слага точна граница на възрастта, след която човек придобива право на пенсия, а да се определи период за това. Мненията са различни - той може да е между 60-65 г. или между 63-65 г. Важното е, че хората ще решават сами кое им е по-изгодно. Дали да прекратят трудовия си живот по-рано, примерно на 62 или 64 г., за сметка на малко по-ниска пенсия, която ще придобие пълния си размер в края на периода.

Или да останат на работа и след 65 г. и да получават бонуси за всяка година отгоре, обясниха автори на идеята. Ако тя бъде възприета, ще се извършат и промени в Кодекса на труда, които ще отнемат правото на работодателя той да прикани служителя си да излезе в пенсия, щом навърши определената възраст. Сега тя е 60 г. за жените и 63 г. - за мъжете.

Промените предвиждат още само коректните работодатели да запазят занапред намаления с 2% размер на осигуровките от началото на т.г. За другите той да бъде отменен и върнат в стария си вид. Идеята е, че това намаление беше направено заради кризата, има временен характер и трябва да действа най-много 12-18 месеца, докато излезем от нея. То обаче може да остане като бонус за тези, които са използвали парите за запазване и разкриване на работни места, за подобряване на условията на труд и за плащане на заплати над минималните.

Специалистите от съвета са на едно мнение, че от пенсионното осигуряване трябва да бъдат премахнати всички плащания, които имат характер на подпомагане и те да се поемат от държавата. Става дума за социалните пенсии за старост, добавките за хора над 75 г. и др., което ще намали значително разходите на пенсионния фонд.

Източник: в. Труд

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg