Изнесли златото ни в Москва преди 50 г.

696
Изнесли златото ни в Москва преди 50 г.

През 1959 г. златният резерв на България е изнесен в Москва с мотива, че сградата на БНБ не е устойчива на ядрен удар. Няколко години по-късно - през 1962-1964 г., с устно нареждане от Тодор Живков златото било продадено заради кредит към 2 руски банки.

Това са част от разкритията, които се правят с последния, пети том от поредицата "Архивите говорят" на БНБ. Той бе представен вчера и съдържа документи от 1948-1990 г.

Скандален момент от комунистическия режим било и решението да се използва стратегическият валутен резерв за погасяване на външния дълг. То било взето от управителя на Външнотърговската банка и шефа на БНБ. Двамата обаче били смъмрени от Тато.

Според архивите през март 1989 г. държавата на практика била фалирала, но това останало скрито за хората.

Валутният резерв в последните години на комунизма бил стопен от над 1 млрд. на 200 млн. лв. Сигнали, че е необходим мораториум, имало още през 1986 г., но тогава никой не го въвел.

През годините държавата изпаднала в три дългови кризи, обобщи Румен Аврамов, един от съставителите на сборника . Те били през 60-те, 70-те и края на 80-те години на миналия век.

От архивите ставало ясно още как се кредитирала икономиката. Оказало се, че държавни пари са изтичали по много канали. "Черни дупки" били кооперациите, гигантите на строителството, предприятия като "Кремиковци" и авиокомпания "Балкан". Като се видят огромните им задължения, може да се каже, че дори са продадени скъпо, а не евтино, както се говори, коментира Аврамов.

Той обобщи, че още по онова време е имало голям дял сива икономика. Освен това държавата правила редица упражнения, за да поддържа инфлацията ниска. Въпреки това тя хвръкнала, особено през последните 1-2 г. от режима, когато турските изселници започнали да си теглят парите от тогавашната ДСК.

Управителният съвет на БНБ се занимавал освен с инфлацията и с регулирането на доходите, спетяванията и стоките. На заседания обсъждали дори битови въпроси като това какво трябва да е производството на чорапи и пеньоари, за да има предлагане срещу емитираните пари.

Документите показали още, че имало редица нарушения с фондацията на Людмила Живкова. Нейните пари, сложени на депозит, се олихвявали с по-голям процент от другите.

Източник: в. 24 часа

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg