Изпуснали сме инвестиции за 430 млн. лв.

627
Изпуснали сме инвестиции за 430 млн. лв.

България е изпуснала инвестиции за поне 430 млн. лв. и 1000 нови работни места през м. г. заради недостатъчните стимули за компаниите, които държавата предлага. В същото време вложенията постоянно намаляват, пише в. Труд.

Това стана ясно от изказване на председателя на Българската агенция за инвестиции Борислав Стефанов при представянето на промени в закона за насърчаване на вложенията. Единият изгубен проект е на производителя на банкомати и ПОС терминали NCR и е за 25 млн. долара (37 млн. лв.).

Компанията искала да разкрие 700 работни места за инженери и ИТ специалисти. Според Стефанов тя предпочела да инвестира в Сърбия, която предлага директна субсидия за всяко новооткрито работно място.

Другата пропаднала инвестиция е на производителя на автогуми “Нокиан тайърс” и е за 200 млн. евро (390 млн. лв.) Компанията планирала откриването на 300 работни места, но вече избира само между Сърбия и Турция.

От министерството на икономиката предлагат държавата да покрива разходите за осигуровки на компании, които откриват много нови и високоплатени работни места и създават продукти с висока добавена стойност. Преференцията ще важи за три години.

Целта е да се стимулират вложения на компании от сектора на услугите, които нямат интерес от бонусите, предлагани от държавата в момента. Те са осигуряване на земя, изграждане на инфраструктура и възстановяване на част от разходите за обучение на служители.

Обсъжда се още приходите от корпоративния данък на привлечени от общините компании да отиват в местните, а не в държавния бюджет. Мярката ще важи за определен период от време. Предлага се общините също да могат да обявяват инвестиционни проекти за приоритетни. В момента това прави само икономическото министерство.

Според Светла Костадинова от Института за пазарна икономика предложенията не решават проблемите на инвеститорите, които се нуждаят от добра бизнес среда. Икономистът от “Отворено общество” Георги Ангелов смята, че стимулите ще създадат нелоялна конкуренция с вече работещите фирми. За бонуси за инвеститорите се обявиха от Американската търговска камара.

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...