Извадиха Вълка от каолина

1798
Извадиха Вълка от каолина

Разрешението за търсене и проучване в едно от най-големите ни находища за каолинова суровина - ДАР край Шумен, е било издадено незаконосъобразно. Това е постановил 5-членен състав на Върховния административен съд, стана ясно, след като от икономическото министерство съобщиха, че поради тази причина е спряна процедурата за концесия.

Преди няколко месеца се разбра, че тя ще бъде дадена на фирма, свързана със собственика на "Волф" и ДИТЦ Румен Гайтански-Вълка. Става въпрос за "Мюлер груп". Според ДАКСИ един от управителите й Добровест Василев е и във фирма "Зауба" с Николай Проданов, който пък е в ръководството на "Волф" и ДИТЦ. През лятото техника с надписите на двете фирми работеше на обекта край Шумен.

Малко преди изборите водачът на листата на ГЕРБ в региона Ивайло Тодоров съобщи, че икономическото министерство подготвя концесията, въпреки че тече обжалване в съда. Тогава от министерството казаха, че преписката все още се съгласува между всички ведомства.

Жалби в съда срещу издаденото от екоминистерството разрешение на "Мюлер груп" са внесли "Каолин" и "Ватия холдинг". През април 3-членен състав отхварля възраженията им. Докато те обжалват, на 24 юни МОСВ одобрява инвестиционното предложение за находището. То предвижда добив на 750 хил. т средно на година и изключване на площи от горския фонд.

От окончателното решение на съда става ясно, че в конкурса екоминстерството е включило опция да участват и новорегистрирани търговци. В средата на 2008 г. разрешението е издадено именно на такова дружество. Според съда така до конкурса е допуснат кандидат, който не покрива законовите условия за търсене и концесия - да е търговец с доказани управленски и финансови възможности.

Когато в началото но 2008 г. предишният кабинет разрешава проучването в ДАР, единственото възражение е на образователното министерство. Причината е, че е предвидена възможност фирмата след това да получи директно концесия.

Тъй като е налице изначален порок в процедурата по предоставяне на правата, икономическото министерство не може да продължи процедурата по предоставяне на концесията, казаха оттам.

Източник: в. 24 часа

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg