Кабинетът даде 307 млн. лв. на Гагаузов и пътния фонд

413
Кабинетът даде 307 млн. лв. на Гагаузов и пътния фонд

Две от най-виновните за спирането на евросредствата ведомства получиха вчера извънредно 307 млн. лв., пише вестник „Сега“. С тях регионалното министерство и нереформираният още пътен фонд ще се разплатят за проектите, по които Брюксел спря субсидията, ще строят отсечки от магистрали и ще дофинансират общини, на които миналата година държавата даде авансово пари. Това е уредено с три постановления на кабинета, публикувани в "Държавен вестник".

120 млн. лв. от тазгодишния излишък ще отидат за започване на процедурите по избор на фирми за строителството на пътни отсечки. За тази цел са 117 млн. лв., а други 3 млн. лв. трябва да са под формата на обезщетения за отчуждавани имоти. Преди две седмици шефът на пътния фонд Милош Поцков заяви, че 60 млн. лв. от сумата са необходими за довършване на разширението на софийското околовръстно, а остатъкът - за магистрала "Тракия". В публикуваното решение обаче няма такова уточнение.

Там пише само, че финансовият министър трябва да представи точната сметка какво е правено с парите до 31 декември 2008 г. Пътният фонд пък в момента е в процес на закриване. Миналата седмица през парламента мина решение, с което на негово място се създава национална агенция. Българските власти се надяват така да убедят Брюксел да размрази европарите за пътища.

От другото постановление става ясно, че обещанията на регионалния министър Асен Гагаузов бюджетът да финансира десетте пътни проекта със спрени пари по ФАР не са били празни приказки. Към тях се насочват 48 млн. лв. Почти половината от тази сума - 26 млн. лв., се вадят от специалния фонд на МФ, в който се събират неизхарчените през миналата година пари. Те отиват за довършването на двата най-закъсали проекта, по които най-вероятно ще се наложи да връщаме пари на Брюксел.

Други 22 млн. лв. отиват за останалите 8 проекта. Те се дават под формата на безлихвен кредит с краен срок за погасяване септември 2008 г. Според зам.-министър Димчо Михалевски това е срокът, до който агенцията по ФАР към МРРБ ще успее да си върне акредитацията, отнета преди седмица от ЕК.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg