Къде живеят най-много работоспособни хора

2789
Къде живеят най-много работоспособни хора

В Смолянско живее най-голям процент население в работоспособна възраст. Това показа анализ на базата на резултатите от последното преброяване.

В Смолянска област 68% от всички жители са на възраст между 18 и 64 г. Следват Благоевград и Варна с по 67%. Но като профил работоспособното население в тези области се различава.

Само 57% от хората в работоспособна възраст в Смолянско живеят в областния град, а 43% са в селата. Във Варненско едва 15% от тази възрастова група са в селата, а 85% - в морската столица.

В София работоспособните са 69%. От тях 4% са от околните села и пътуват всеки ден. В Софийска област процентът е по-скромен - 63 на сто, като 36% от тях живеят в селата, а 64% - в градовете.

С най-малко жители между 18 и 64 години е област Видин (59%).Само с процент повече са те в Монтана и Ловеч.

Най-много е селското население в Кърджалийска област (57%), следвана от Силистренска (53%).

Изненадващо най-висок процент градско население в работоспособна възраст има в Габровско - 86% живеят в областния град. Близо до тези данни е Пернишка област с 83% градски жители (71 503 души). Над 20 000 перничани обаче пътуват всеки ден до София и излиза, че почти всеки трети в посочената група от миньорския град е зает в столицата.

Процентът на жителите до 17-годишна възраст е най-висок в Сливенска област (20%), следвана от Бургас (18%) и Търговище, Разград, Пазарджик, Кърджали, Шумен, Благоевград, Варна и Добрич с по 17%.

Най-малко са младежите в Габрово, Перник, Кюстендил, Велико Търново и Смолян. В тези области подрастващите са 14% при 16% средно за България.

Както при населението в работоспособна възраст, така и при младежите има драстична разлика в профилите в различните области. В Пернишко например има едновременно най-малко младежи, но най-много от тях (87%) живеят в областния град. Подобна е картината в Габровско - децата в селата са едва 14%.

В други области селата не обезлюдяват и остаряват така бързо. Рекордьор е Силистренско, където почти 60% от хората до 17 години живеят в селата. В Кърджалийско процентът е 56 на сто. Обяснението е в различния им етнически състав.

В София броят на хората до 17 години е изненадващо нисък - 15%, което е под средното ниво за страната.

От данните може да се съди в кои области са най-застаряващите и съответно запустяващи малки населени места. Това са Пернишко, Габровско и Варненско, където над 80% от младите живеят в града.

Източник: в. Труд

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...