Къде живеят най-много работоспособни хора

2744
Къде живеят най-много работоспособни хора

В Смолянско живее най-голям процент население в работоспособна възраст. Това показа анализ на базата на резултатите от последното преброяване.

В Смолянска област 68% от всички жители са на възраст между 18 и 64 г. Следват Благоевград и Варна с по 67%. Но като профил работоспособното население в тези области се различава.

Само 57% от хората в работоспособна възраст в Смолянско живеят в областния град, а 43% са в селата. Във Варненско едва 15% от тази възрастова група са в селата, а 85% - в морската столица.

В София работоспособните са 69%. От тях 4% са от околните села и пътуват всеки ден. В Софийска област процентът е по-скромен - 63 на сто, като 36% от тях живеят в селата, а 64% - в градовете.

С най-малко жители между 18 и 64 години е област Видин (59%).Само с процент повече са те в Монтана и Ловеч.

Най-много е селското население в Кърджалийска област (57%), следвана от Силистренска (53%).

Изненадващо най-висок процент градско население в работоспособна възраст има в Габровско - 86% живеят в областния град. Близо до тези данни е Пернишка област с 83% градски жители (71 503 души). Над 20 000 перничани обаче пътуват всеки ден до София и излиза, че почти всеки трети в посочената група от миньорския град е зает в столицата.

Процентът на жителите до 17-годишна възраст е най-висок в Сливенска област (20%), следвана от Бургас (18%) и Търговище, Разград, Пазарджик, Кърджали, Шумен, Благоевград, Варна и Добрич с по 17%.

Най-малко са младежите в Габрово, Перник, Кюстендил, Велико Търново и Смолян. В тези области подрастващите са 14% при 16% средно за България.

Както при населението в работоспособна възраст, така и при младежите има драстична разлика в профилите в различните области. В Пернишко например има едновременно най-малко младежи, но най-много от тях (87%) живеят в областния град. Подобна е картината в Габровско - децата в селата са едва 14%.

В други области селата не обезлюдяват и остаряват така бързо. Рекордьор е Силистренско, където почти 60% от хората до 17 години живеят в селата. В Кърджалийско процентът е 56 на сто. Обяснението е в различния им етнически състав.

В София броят на хората до 17 години е изненадващо нисък - 15%, което е под средното ниво за страната.

От данните може да се съди в кои области са най-застаряващите и съответно запустяващи малки населени места. Това са Пернишко, Габровско и Варненско, където над 80% от младите живеят в града.

Източник: в. Труд

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg