Как виенчани се топлят от боклука си

794
Как виенчани се топлят от боклука си

Жителите на Виена са решили по нетрадиционен начин проблема боклука си ¬ вместо да го депонират в сметища или да го балират, те го изгарят и се топлят от него, информира в. Монитор.

Сметта на австрийската столица се превръща в парно, топла вода и ток в завода за преработка на отпадъци “Шпителау”, който е построен в центъра на града през 1971 г. Там всеки ден се изгарят 780 тона нерециклируеми боклуци в специални пещи с температура около 1100 градуса по Целзий.

“Пепелта, която остава след горенето на отпадъците, е около 1/3 от общото им количество. С огромни магнити се отделят металите от нея. Останалата шлака се премесва с бетон и се депонира на специално сметище.”, обясни пред “Монитор” главният асистент в завода Херберт Хайдел. Той разказа за виенския опит на жителите на Суходол и Кремиковци. Те пък разгледаха съоръжението, подобие на което най-вероятно ще изникне в София след 4 години.

Освен, топло¬ и електроенергия, при процеса на горене се отделят и доста вредни газове. Тези пушеци минават през няколко специални и много скъпи филтри и стигат до катализатори, които са разположени в кулите на завода. Така накрая от комините излиза само водна пара.

При процеса на обработка на отпадъците не се отделят никакви вредни емисии във въздуха, категорични са виенските експерти. Те са поставили специални табла, които да информират обикновените хора за съдържанието на отделяните газове.

Доброто решение на проблема с отпадъците обаче струва доста скъпо на виенчани ¬ за изгаряне само на 1 тон боклук и производство на парно и ток от него се харчат между 60 и 70 евро. Въпреки това управата на австрийската столица обмисля построяването на още един завод за преработка на отпадъци след 2-3 години.

“Хората подкрепят този начин на третиране на сметта, защото е безвреден и дори печеливш за тях. В началото имаше протести от граждански организации, но ние ги убедихме, че горенето на отпадъците за производство на парно, е най-доброто решение.”, обясни председателят на комисията по екология във виенското кметство Ерик Валентин. Той подчерта, че средното количество боклук, което един виенчанин изхвърля годишно, не е малко ¬ около 630 килограма.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg