Какви услуги предлага Агенцията по вписванията

539
Какви услуги предлага Агенцията по вписванията

Регистрирането на фирми вече се извършва в Агенция по вписванията, а не в съда. Освен това всички съществуващи дружества трябва да се пререгистрират в същото ведомство до края на 2010 г.

Преди да се стигне до пререгистрацията на фирмата, трябва да бъде извадено от съда удостоверение за актуалното й състояние. То съдържа данни за името на управителя, капитала, дейностите и седалището на дружеството. С този документ вече собственикът й може да отиде до Агенцията по вписвания, пише в днешния си брой в. "Новинар".

След като веднъж вече данните за фирмата са вкарани в системата на ведомството, не е нужно всеки път да се ходи до съда.

След като фирмата се пререгистрира получава не както досега БУЛСТАТ, а единен идентификационен код, което на практика е същото. Той е като ЕГН-то на фирмата.

Друга услуга, която се извършва в агенцията, е запазването на името при регистрация на нова компания. До края на 2007 г. имената на фирмите се запазваха в информационното обслужване към статистиката. Тогава можеше да има дружества с еднакви имена, които са обаче в различни градове. Сега това е невъзможно, и ако има дублиране на наименованията, към него ще бъде добавено името на населеното място, в което се намира седалището на фирмата. Например, ако до сега фирмата се е казвала „Иван Иванов”, след пререгистрацията ще бъде „Иван Иванов – Пловдив”

В Агенцията по вписвания се вписват още нотариалните актове за недвижими имоти, ипотеки, възбрани за достъп до даден имот и други. Таксата за вписване на недвижм имот е 0,1 % от стойността му, но не по-малко от 5 лева. За вписване на отказ от права върху имоти таксата е 10 лева. Друга услуга, която предлага ведомството, е справка за даден имот в регистъра.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg