Поне 13 лв. ще трябва да приготвим за килограм кашкавал точно преди Нова година. Цената му плавно вървеше нагоре през последните месеци, а точно за празниците мина 10 лв. за килограм на едро. Това показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

За килограм от жълтите пити на борсата за продажба на едро трябва да приготвите поне 10.02 лв. До преди два-три месеца цената на кашкавала на борсата беше около 8 лв., а за 10 лв. можеше да се купи от магазините за търговия на дребно.

Поскъпването на кашкавала на едро означава, че въпреки усилията на земеделския министър Мирослав Найденов да свали цените на храните с масирани проверки по празниците, млечният деликатес преди Нова година струва над 12 лв. в магазините.

Но досегашната практика показва, че търговците в магазините на дребно слагат по около 30% надценка. Така при цена на едро над 10 лв. за кило кашкавалът в магазина може да излезе дори около 13 лв.

Мандрите обясняват поскъпването с по-високата изкупна цена на млякото. Трудно е обаче да се обясни защо сиренето поскъпва с едва с 2-3 ст. на едро, както показва справка в регистрите на ДКСБТ.

Очертава се трапезата за Нова година да излезе солена, но не само заради скъпия кашкавал. Всички най-търсени хранителни продукти - захар, брашно, кайма, домати и краставици са поскъпнали предпразнично.

Източник: в. Стандарт