Къща излита при трус

4039
Къща излита при трус

Японски инженери от компанията Air Danshin Systems Inc измислиха нов метод за предпазване на носещите конструкции от разрушения при земетресения. В близко бъдеще масово ще бъдат внедрени автоматични системи, чиято задача ще бъде да повдигат сградата при трус. В сайта на Air Danshin Systems Inc може да се види, че "летящите къщи" са напълно реални.

Механизмът на действие на системата е необикновено прост. Сензорен датчик разпознава подземния трус, а в системата за защита постъпва сигнал за тревога. В течение на 1-2 секунди се включва компресор, закрепен от вътрешната страна на къщата, информира в. Стандарт.

Под налягане той нагнетява въздух между основата и фундамента на постройката и така образува въздушна възглавница, която издига къщата на височина 3 см. Когато трусът спре, сградата се спуска на мястото си.

Друго иновационно предложение е устойчива конструкция на основата на вода. Под сградата се прави ров, пълен с вода, като половината от тежестта на сградата се държи от водата, другата от специални гуми.

В Чили, където жителите имат същия проблем, съвременните технологии също помагат за спасяването на човешки животи. През последните години в южноамериканската страна се въвежда съвременна технология, при която сградата стъпва върху тампони от специална материя с огромна здравина, което прави сградата "танцуваща".

"Разликата между сграда с тампонни изолатори и другите постройка наистина е голяма", коментира Оскар Бауер, търговски директор на компания производител. По думите му силата на магнитуда се намалява с от една шеста до една осма и това може да спаси много хора. Стъпвайки върху тампоните, сградата "танцува" при трус до 8.8 по Рихтер, но не рухва.

Друг вариант на същата идея предлагат инженери от Германия. Те проектираха уникална сграда, която се крепи на хидравлични опори. Според тях "къщичката на Баба Яга" може да устои на опасните вибрации при земетресение. съоръжението, наречено SmartShell, има четири опори, от които само една е обикновена, а останалите са хидроопори.

"Умните хидравлични крака" реагират не само на земетресения и подземни вибрации, а и при всяко отклонение, и така помагат да се поддържа балансът и при силен вятър или проливен дъжд. Небостъргач наопаки пък смятат за най-добрата "противоотрова" срещу земетръси мексикански инженери.

Обърнатата пирамида с "височина" 70 етажа под земята е създадена от компанията BNKR Arquitectura, като в техните разчети зданието може да заеме до 775 000 кв. м. Earthscraper архитектите са предложили на родното Мексико, което също често се люлее.

Според проектантите първите десет етажа на сградата трябва да бъдат дадени за музеи, следващите десет - за търговия и жилищни площи, след това са 35 нива офиси и т.н.

Всичко по темата Земетресението

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg