Китайки ни бият инжекции

1051
Китайки ни бият инжекции

Китайки ще ни бият инжекции в болниците. Налага се да внасяме сестри, защото половината от родните избягаха в Европа, пише в днешния си брой в. "Стандарт".

1200 жени с касинки тръгнаха на гурбет само за шестте месеца от началото на годината, съобщи Милка Василева, зам.-шеф на асоциацията на професионалистите по здравни грижи. Това е с 30% повече от напусналите България през цялата 2007 г.

В момента у нас работят около 30 000 сестри, а са били двойно повече. Най-голям е гладът в операционните.

Никой не иска да работи за 500 лева, проплакаха доктори. Според шефове на болници най-лесно ще обучим мераклийки от Китай. Покрай търговията и ресторантьорството страната ни е много популярна в Поднебесната империя.

Медсестрите ни масово бягат в чужбина. Те си търсят работа за повече пари, но заради преселението им родните пациенти остават без специалисти.

1200 родни медицински сестри са заминали да работят в чужбина от януари досега Имиграционната вълна не само че не намалява, но расте главоломно, алармира Милка Василева, зам.-председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

По думите й през цялата 2007 г. страната ни се е лишила от 900 сестри, които избрали да изкарват надницата си в друга страна. Василева тъжно констатира, че през 2008-а само за 8 месеца напусналите пределите на България са с 30 на сто повече.

В момента у нас работят около 30 000 сестри. На здравната система обаче й трябват още толкова, подчерта Василева. Лечебниците нон стоп имат вакантни места за ценните кадри. Единственият ни шанс е внос на медсестри от чужбина, шегуват се болнични мениджъри.

Нашенските медсестри предпочитат да работят в Англия. Другите примамливи дестинации за тях са Италия, Испания и Гърция. На Острова нашенките си докарват по 1000-1200 английски лири.

Много от тях започват първоначално като болногледачки в старчески домове, докато направят нужното приравняване на документите си. В различните страни има известни разлики в изискванията, уточни Кирова. По думите й в Италия и Испания белите престилки работят в частни клиники и взимат по 850-900 евро. В страната на Силвио Берлускони надницата е по-ниска, отколкото в държавните, вметна Василева.

В Гърция българските касинки се трудят предимно като болногледачки, тъй като почти няма вакантни места за сестри. Нашенките обаче не се колебаят дълго, защото с грижите, които полагат за болни пенсионери, си докарват 1000-1100 евро. Толкова ще взимат и 30-те български сестри, които до края на годината ще заминат да работят в две новооткрити болници в Кипър, допълни Милка Василева.

15 бъдещи медсестри бяха на стаж при нас тази година, три от тях мечтаят за работа в чужбина, сподели Лили Николова, старша сестра в Клиниката по гръдна хирургия в столичната Военна болница. Младите жени били готови да работят и като помощник-сестри, щом ще получават повече пари. Жалко е, защото са много добре подготвени и работят с хъс, коментира Николова.

От асоциацията на медсестрите предлагат университетските болници да подпомагат финансово обучението на медицински сестри срещу договор те да работят в лечебницата 4 години след дипломирането си.

Европейската комисия също търси медсестри за медицинската си служба. Заплащането е повече от примамливо - 2482.40 евро. Конкурсът е обявен чрез Европейската служба за подбор на персонала (EPSO).

 Офертата за работа важи за всички страни, членки на ЕС, а местата са само 5. Така че конкуренцията ще е жестока. Кандидатите трябва да имат диплома за медицинска сестра. Те могат да бъдат както млади хора без никакъв професионален опит, така и сестри с дълъг стаж на възраст до 65 г. Това, което обаче е задължително, е да владеят говоримо и писмено английски, френски или немски език.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg