Кметове харизват общински мери на приятели

407
Кметове харизват общински мери на приятели

Установено е деклариране на ниви от лица , които не се занимават реално със земеделие. Кметове, или цели общини, раздават на приятелски кръгове общински пасища, без тези хора да се занимават със животновъдство. В настоящия момент няма нормативно ограничение, което да спира тази гимнастика с документи. Това се казва в доклад на изпълнителния директор на фонд “Земеделие” Атанас Кънчев до министъра на земеделието Валери Цветанов, с който “Монитор” разполага.

Съществува огромен риск да бъдат платени на земеделските стопани необработваеми площи. Установяването на такива плащания поставя под въпрос коректната работа по подпомагането на площи и може да доведе до неприятни последици за цялата разплащателна агенция и фермерите, се казва още в писмото до Валери Цветанов.

Има сериозни проблеми с деклариране на площи в неподходящи за подпомагане ниви, заявяване на едни и същи площи от няколко земеделски стопани, както и разминаване на заявените по кадастър площи с тези на реалните блокове, алармира още шефът на фонд "Земеделие". При проверка на близо 20 000 хектара е установено, че малко повече от половината - 10 500, са допустими за подпомагане, а близо 9500 ха не бива да се подпомагат, твърди Атанас Кънчев.

Друг проблем е незнанието на земеделците кое трябва да декларират и кое - не. Слабост на нормативната база е липсата на решения за конкретна дата, към която фермерите трябва да ползват земята. Това води до деклариране на площи, за които земеделците нямат право и търпят санкции, предупреждават от фонда.

Заради проблемите с нормативната база администрацията, на практика, е спряла да изпълнява задълженията си. Така фермерите остават с впечатлението си че държавата е абдикирала от земеделието, се казва още в писмото. Междувременно вчера от името на министър Валери Цветанов, който е болен, в парламентарната комисия по земеделие бе представен доклад, в който тези констатации липсват.

От 79 106 заявления за подпомагане на единица в 4685 са открити застъпвания в декларираната земя с обща площ 38 552.96 ха. Това представлява около 6 на сто от всички заявления, сочат данните на ДФ "Земеделие". Основните застъпвания идват от декларирането на площи от фондовете за земеделска земя, които реално не обработват никакви ниви, твърдят специалистите от фонда. На практика има деклариране на площи от лица, които не се занимават реално със земеделие. Кметове или цели общини раздават на кръгове около себе си такава земя, без да са животновъди, а парите не отиват по предназначение, се казва още в скандалното писмо до земеделския министър.

Междувременно вчера Атанас Кънчев съобщи за нови три фирми, за които е установено, че са нарушили правилата на програма САПАРД. Фирмите са получили финансиране и вече са получили изпълнителни листове да възстановят средства в размер на 3 млн. лева. Това не са единствените проблемни проекти по предприсъединителната програма. В началото на август бяха установени осем случая на нередности и измами.

Българското правителство да изпълни поетите си ангажименти към млекопроизводителите в страната и да докаже, че държи на подписите, положени под споразумението от началото на месеца. С това становище приключи работата си вчера парламентарната комисия по земеделие, която се събра на извънредно заседание. Спокойствието на народните избраници беше развалено заради продължаващите протести на млекарите, които получиха преди седмица субсидията за подпомагане на производството им през март, но очакват държавната помощ и за останалите три месеца, посочени в документа, който беше парафиран късно през нощта на 6 август. По четири въпроса, важни за нашето земеделие, очакват отговор парламентаристите - създаването на млечна лаборатория, екарисажа, контрол на храните и системата за идентификация на животните.

Парламентарната комисия е подведена за всичко, което през последните години е докладвано по въпросите на земеделието, каза независимият депутат Яне Янев. Съобщаваното в огромна степен не отговаряло на истината, затова той призова да се анализират всички протоколи от заседанията и да се дадат на ДАНС и прокуратурата заради разминаванията между информацията в тях и действителната ситуация в отрасъла.

Решението на комисията от вчера обаче има само препоръчителен характер, затова депутатите искат на 11 септември министърът на земеделието да им докладва какво е свършено в проблемната област. До края на годината в парламента трябва да се проведе отговорен дебат и да има решение за развитието на животновъдството у нас, според председателя на комисията по земеделие Васил Калинов.

На 3 септември вицепремиерът Меглена Плугчиева, министърът на земеделието и храните Валери Цветанов и представители на браншовите организации на млекопроизводителите ще бъдат в Брюксел и ще имат среща с еврокомисарката Мариан Фишер Боел. На нея те ще поставят отново въпроса, че проблемът с българските млекопроизводители е сериозен и трябва да се разреши час по-скоро. Протестите на млекопроизводителите ще продължат още в сряда, заяви пред журналисти председателят на Асоциацията на млекопроизводителите Адриан Цаконски. Млекарите очакват да получат обещаните средства и няма да прекратят протестите си, докато не бъде изпълнено споразумението с министъра на земеделието.

Източник: Вестник "Монитор", Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg