Колко трябва да ни платят, ако работим на празник и в почивен ден

2213
Колко трябва да ни платят, ако работим на празник и в почивен ден

Всички българи, които работят в празнични и почивни дни, се питат колко трябва да им плати шефът. Отговорът не е прост, тъй като зависи от това как ни отчитат работното време – подневно или сумирано.

От Инспекцията по труда уточниха пред bTV как следва да се заплатят например трите почивни дни по Гергьовден:

Само събота, 6 май, е официален празник, 7 май е почивен ден, а 8 май е неприсъствен, за който важат регламентите за работа в почивен ден. В този смисъл:

Работещите на 6 май, независимо от начина на отчитане на работното време, трябва да получат увеличено дневно възнаграждение с не по-малко от 100%, т.е. двойно възнаграждение. Начинът на отчитане на работното време има значение при заплащането на извънредния труд.

За работещите на подневно отчитане на работното време (8-часов работен ден при петдневна работна седмица) работата на 6 май е извънреден труд, който също трябва да бъде заплатен с увеличение на дневното възнаграждение с не по-малко от 100%, но върху вече увеличената надница. Т.е. те трябва да получат четворно увеличение за положения труд на 6 май.

За работещите по график при сумирано отчитане на работното време за този ден не се заплаща извънреден труд, тъй като при тях извънредният труд се заплаща с не по-малко от 50% увеличение едва в края на периода, за който е въведено сумираното отчитане, ако е установено наличието на такъв. Те трябва да получат увеличение на подневното си възнаграждение само заради работа на официален празник, т.е. двойно.

За работа в почивни дни, каквито са 7 и 8 май, се заплаща с увеличение от не по-малко от 75% само положеният извънреден труд.

В този смисъл работещите на подневно отчитане на работното време (8-часов работен ден при петдневна работна седмица) трябва да получат минимум 75% по-високо дневно възнаграждение.

За работещите по график при сумирано отчитане на работното време положеният труд в почивни дни не се заплаща с увеличение.

Според Кодекса на труда, отчитането на работното време става по следните начини:

Чл. 142. (1) Работното време се изчислява в работни дни - подневно.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г., изм. - ДВ, бр. 48 от 2006 г., в сила от 01.07.2006 г.) Работодателят може да установи сумирано изчисляване на работното време - седмично, месечно или за друг календарен период, който не може да бъде повече от 6 месеца.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Не се допуска сумирано изчисляване на работното време за работниците и служителите с ненормиран работен ден.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., доп. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) Максималната продължителност на работна смяна при сумирано изчисляване на работното време може да бъде до 12 часа, като продължителността на работната седмица не може да надвишава 56 часа, а за работниците и служителите с намалено работно време - до 1 час над намаленото им работно време.

 

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg