Командировъчните стават 20 лв. на ден

635
Командировъчните стават 20 лв. на ден

Правителството увеличи размера на дневните пари при командироване в страната от досегашните 12 лв. на 20 лв. Увеличението е 67% и е в съответствие с инфлационните процеси в страната, уточняват от правителствената информационна служба. Последната промяна на дневните командировъчни е правена през 1999 г., информира в днешния си брой в. "Монитор".

На последното си заседание за годината министрите се забързаха и приеха редица важни решения, които бяха отлагани досега по една или друга причина. Едно от тях е приемането на доклад на външния министър Ивайло Калфин за политиката на държавата към българите в чужбина.

Според документа в момента липсва всякаква координация между институциите в отношението им към сънародниците ни, емигрирали зад граница. Затова от кабинета са замислили редица мерки, с които да подобрят условията на нашенците. Една от тях е издаването на "зелени карти" на емигриралите българи.

С документите ще се удостоверява българският произход на лицето, но те няма да имат силата на български паспорти, заяви външният министър Ивайло Калфин. По думите му не е редно България да либерализира прекомерно процедурите за издаване на български паспорт на чуждестранни граждани.

"Зелените карти" ще дават привилегии, свързани с визовия режим, с правото за наемане на работа и правото за постоянно заселване в България, добави Калфин. Той изнесе данни, че за последните 17 години има между 600 и 800 хиляди български граждани, които са емигрирали и живеят в чужбина.

От 2003 година емигриралите български студенти са били 25 хиляди, а през 2006 година този брой вече е 54 хиляди, допълни още външният министър, като уточни, че тези данни са приблизителни. Ивайло Калфин допълни, че очакванията са тази година, със значителното облекчаване на пазара на образованието в ЕС, броят на българските студенти в чужбина да нарасне. Той уточни, че българската студентска общност в Германия е втората по големина след китайската.

Министрите решиха още, че трябва да се закупят сгради за административните съдилища в София и Кюстендил. Сградата в столицата, в която ще се помещава и новият Инспекторат към Висшия съдебен съвет се намира на ул. "Георг Вашингтон" №17. Разгънатата й застроена площ е 5000 кв. м, а стойността й - 27 002 000 лв. Сградата е в напълно завършен вид, а направеният ремонт позволява настаняването на съда да стане в максимално кратък срок.

Последното заседание на министрите от кабинета "Станишев" за 2007 година продължи повече от шест часа. Следващото им събиране ще бъде на 10 януари догодина.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg