Консолидацията на онлайн медийния пазар предстои

1387
Консолидацията на онлайн медийния пазар предстои

Жегата при интернет придобиванията в България започна преди лятото, а по всичко личи, че ще продължи и след него, пише дневник.бг. Условията са налице - пазарът е фрагментиран, а големите компании предпочитат да купуват създадени марки и да ги развиват, вместо да създават нови.

Някои от участниците дават ясни сигнали за това, като си осигуриха финансов ресурс за придобивания. Само през последния месец станаха няколко сделки, а представители на сектора прогнозират, че те тепърва предстоят.

В момента една от най-активните компании е "Инвестор.БГ", която се търгува на борсата. Тя финансира сделките си с кеш и акции. През март дружеството набра 3 млн. лв. с увеличение на капитала си, а през юни купи един от най-големите сайтове за недвижими имоти у нас - Imoti.net, и 100% от капитала на групата "Аз Медия" (от Жустин Томс), в която влизат сайтовете Az-jenata.bg, Az-deteto.bg и LudiMladi.bg.

Стойността на двете сделки е 910 хил. лв., платени в брой и акции, което означава, че някои от бившите собственици на закупените сайтове стават акционери в "Инвестор.БГ". Дружеството започна и нова процедура за обратно изкупуване на свои акции, които също да се използват за придобивания.

Друга интернет компания, която взима активна роля на пазара, е NEG.BG. Макар и с по-кратка история тя придоби известност с агресивната си политика при придобиванията. Преди години тя купи най-големия форум за бременни и майки - BG-Mamma, а впоследствие Winner.bg, Kefche.bg и мрежата User Media, която обединява в себе си няколко различни групи форуми.

Последната стъпка на компанията, която има над 1.7 млн. потребители на сайтовете си всеки месец, е покупката на още 3 сайта - BB-Team.org, Tuning.bg и сайта Testdrive.bg. И докато официалната цена на сделката не бе оповестена, то намерението на компанията е ясно - да се развива не чрез стартирането и разработването на собствени продукти, а по-скоро чрез доусъвършенстването на вече работещи сайтове.

При друга сделка с неясна стойност беше прехвърлена собствеността на едни от най-старите икономически портали у нас - Econ.bg, и Stat.bg. Собственик вече е близката до бившата шефка на тотото и настоящ издател Ирена Кръстева компания "3Бей.БГ". Продавач е Центърът за икономическо развитие.

С придобиванията медийните групи се опитват да консолидират пазара и съответно да се борят за по-голям дял от растящите разходи за реклама в интернет. Това е и единственият сегмент от рекламния пазар, който отчиташе ръст дори и по време на кризата, а според прогнозите на TNS/TV Plan през 2011 г. той ще продължи да отчита ръст, а делът му от общия рекламен пазар ще достигне 6% (при около 4% за 2010 г., или общ оборот от 37.08 млн. лв.).

По-лесният вариант

"Пазарът в България е фрагментиран, което означава, че налагането на нови продукти и сайтове е по-трудно, отколкото доразвиването на вече наложени имена", коментира пред "Дневник" Симион Патеев, мениджър бизнес развитие на NEG.BG. По думите му това е посоката на развитие, която са избрали повечето големи онлайн медийни групи за бъдещата си експанзия.

"Има добри проекти, на които обаче им липсва нещо - било то ясен план за действие или добър мениджмънт, или нещо друго. Тук е нашата роля - с изкупуването на тези сайтове ние им осигуряваме липсващите елементи и ги превръщаме в печеливши проекти", казва той. Патеев потвърждава и плановете на компанията си да продължи с изкупуванията.

"Естественото окрупняване на пазара на онлайн медии е факт, а ние участваме и ще участваме в този процес, защото това е посоката за развитие", твърди той. "Проучваме внимателно всеки един сайт на пазара, имаме интерес да разширим портфолиото си с изкупувания, но не мога да коментирам повече по темата", обясни Патеев.

На подобно мнение е и Лазар Малаков, търговски директор на "Инвестор БГ". "Портфолиото ни е изградено така, че позволява сегментиране на аудиторията ни, имаме много специфични проекти. Те ще стават и още по-сегментирани по интереси, възрасти и т.н.", коментира той. Плановете за развитието на новопридобитите сайтове на компанията включват синергия с вече наложените й медийни продукти, с които да се привличат клиенти.

"Трафикът обаче не е всичко", казва Малаков. По думите му Imoti.net, който по данни на Gemius е използван от около 2.37% от българските интернет потребители, ще продължи да бъде място, на което могат да се намират както адекватни обяви, така и качествено съдържание. От компанията планират да добавят съдържание от imoti.investor.bg.

Предстоящата буря

Засега обаче е твърде рано да се каже дали и какъв ще е точно ефектът от разместванията на пластовете на онлайн пазара, тъй като ефектът от придобиванията все още не е акумулиран. Консолидацията на пазара обаче е неизбежен ефект, въпреки че дори и в момента по данни на медийната агенция "Пиеро" около 80% от онлайн рекламата се разпределя между 6-7 играча. С други думи: изкупуванията са предшественик на неизбежното, а именно окрупняването на онлайн медийния пазар у нас.

"Според мен тепърва предстоят най-големите сделки, които ще се случват след есента на тази година", коментира пред "Дневник" Стилян Шишков, изпълнителен директор на MSKey Group. Компанията на практика е носител на най-прясната новина от сектора на изкупуванията в онлайн бизнеса у нас - тя е придобила дял в сайта за колективно пазаруване hitro.bg. Шишков не коментира колко точно от сайта е изкупен, но добави, че двете компании ще си партнират при развитието на проекта за в бъдеще.

От "Нетинфо" също са категорични, че сливанията и изкупуванията тепърва предстоят. "Към момента сме насочили вниманието си към наши собствени нови проекти, които искаме да развием и наложим на пазара, но не бихме си затворили очите и към евентуални възможности за придобиване. Бихме закупили съществуващ сайт, но само ако проектът се вписва добре в нашите планове", коментират от компанията.

Източник и графика: Дневник.бг

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...