Ковачки вдига парата в “Бобов дол”

743
Ковачки вдига парата в “Бобов дол”

Христо Ковачки иска да строи нови мощности в ТЕЦ "Бобов дол". Бизнесменът е готов да вдигне два блока по 200 мвт, ако спечели търга за централата, който предстои през юни. Мините в региона имат потенциал да захранват още блокове в ТЕЦ-а, обясниха от екипа на Ковачки.

"Бобов дол" има три блока по 210 мвт, от които единият е спрян. Ковачки притежава няколко мини в Югозападна България, които са доставчик на въглища за ТЕЦ-а. Това са "Открит въгледобив" в Перник, която дава почти една трета от горивото за централата, както и мините "Ораново", "Балкан", "Чукурово" и "Бели брег".

Сред останалите рудници наблизо единствено държавни са мини "Бобов дол". Възможно е да потърсим контакт с тях и да участваме заедно в търга за централата, защото цената не е ниска, каза Ковачки, цитиран от в. "Стандарт".

Наддаването за ТЕЦ-а ще започне от 100 млн. лв., реши Агенцията за приватизация. Стъпката е 500 хил. лв. Един от профилите на кандидатите, които се допускат в процедурата, е компания, която добива български въглища. На условията отговарят само Ковачки и държавните мини. При предишната процедура за приватизация на ТЕЦ "Бобов дол" миньорите протестираха, защото според тях в договора не бяха предвидени ангажименти новият собственик да изкупува български въглища. Тогава избраният кандидат - гръцката РРС, склони да купува няколко години български кюмюр.

Сделката за 71 млн. евро се провали заради наближаващия срок за затваряне на една от мощностите на централата поради неизпълнение на европейските еконорми. От 1 януари 2007 г. II блок на ТЕЦ-а е спрян. Ако не бъдат приведени в съответствие с еконормите, останалите два блока трябва да спрат през 2011 г. и 2014 г.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg