Крадем юпита от комшиите

1340
Крадем юпита от комшиите

Юпита от чужбина ще влеят свежа кръв в родните компании. Заради липсата на достатъчно специалисти у нас фирмите търсят експерти от странство.

Сърби, руснаци, украинци, турци, молдовци или хървати са надеждата на българските работодатели от различни сектори да попълнят незаетите висококвалифицирани работни места.

От 1 юни България въвежда "синята карта" - документа, с който Европейският съюз привлича мозъци отвън по подобие на "зелената карта" в САЩ и Канада. Този кетап дава много повече предимства на притежателите му в сравнение със сегашната трудова виза.

За чужденците, избрали България, той може да бъде трамплин за реализация в Евросъюза. Пускането на "синята карта" ще стимулира нашите младежи да учат и да изкарват допълнителни квалификации, за да са конкурентоспособни.

Условието един чужденец от страна извън ЕС да получи "синя карта", е да има диплома за висше образование, обясни Христо Симеонов, експерт от социалното министерство. Дали е инженер, лекар, юрист или ИТ специалист - няма значение.

Преди това обаче чужденецът трябва да си е намерил вече работата у нас. Работодателят му от негово име ще кандидатства за "синята карта". Преди да бъде одобрен кандидатът, службите по заетостта ще проверяват дали наистина няма подходящ българин за въпросната длъжност.

В момента се пишат процедурите, по които ще става получаването на документа. Те ще бъдат регламентирани в Закона за насърчаване на заетостта, наредбата за наемане на чужденци и правилника за прилагане на Закона за чужденците.

Работодателските организации настояват за по-лесни процедури, които да направят "синята карта" реално приложима. Например да не се налага всяка година тя да бъде продължавана. Документът да се издава не само за хора с висше образование, но и за такива специалисти, които имат поне петгодишен професионален опит, който може да бъде доказан, е друго искане на бизнеса.

Това ще улесни най-вече намирането на компютърни спецове, които може и да нямат диплома, но пък са с необходимата квалификация. По същия начин ще се реши проблемът и с кадрите в колцентровете, където се търсят хора, владеещи чужди езици почти като майчиния.

Повечето представители на бизнеса, не очакват огромен наплив отвън след въвеждането на "синята карта". Затова и засега България няма намерение да въвежда квоти за внос на висококвалифицирани специалисти.

Трябва да осигурим възможно най-добри условия за достъп на подобни хора до нашия трудов пазар, заяви Иван Захариев от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

Източник: в. Стандарт

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg