Край на измамите с етикети при храните

1231
Край на измамите с етикети при храните

Една от най-големите световни компании идва у нас, за да следи за качеството на храните.

"Интертек-Муди", една от трите големи световни компании, занимаващи се с тестове, сертифициране, инспекции, одит, започва да работи в България с фокус върху качеството на храните и борба с фалшивите сертификати. Това обяви Иван Савов, регионален директор за Централна и Източна Европа, Турция, Русия, Кавказ и Централна Азия.

Етикетите "еко" и "био" са търговски трик - създават добър имидж, но за потребителите нямат особена стойност, твърди регионалният директор на "Интертек-Муди". Според него всяка страна си има собствени стандарти и правила за проверка на "органични" продукти, които са доста различни и със съмнителна надеждност. А сега в България тъкмо започват да се дават евросубсидии за милиони за еко храни.

Мениджърът остро разкритикува двойните стандарти, които мултинационалните търговски вериги прилагат у нас и в чужбина. И даде пример как в Германия те изискват от доставчиците на храни сертификати, а в българските си магазини - не. "Излиза, че сме втора ръка европейци, едва отскоро има промяна, след като се вдигна шум за разликите", коментира бизнесменът. В понеделник той ще има работна среща в агроминистерството по темата за храните.

Савов има своя версия за мистерията с "испанските" краставици убийци. Според него това, че източникът на опасната зараза още не е изяснен, навява съмнения за биотероризъм, и показва колко е неподготвен светът срещу подобен тип диверсии и колко е важен контролът.

В България има пазар на сертификати - всеки може да си купи документ, че стоката му е висококачествена или че производственият процес е безопасен и отговаря на високи стандарти, твърди Савов. Проблемът е глобален, в Индия тази търговия е още по-развита, но у нас явлението опасно се разраства, като и международно признати, и неакредитирани организации продават документи. Мениджърът даде пример със случай, при който тест зад граница показал, че в стоката има пестициди, а наша лаборатория издала документ, че всичко е наред.

Има и фирми, които фалшифицират сертификати. От "Интертек Муди" например хванали свой бивш клиент, който подправил документ с изтекъл срок, за да го освежи. Собственикът на фирмата измамник е ексчиновник, заемал много висока позиция в правителството. От "Интертек-Муди" вече са в контакт със спецзвеното в ГДБОП, което се занимава с измамите при обществените поръчки. Бизнесгрупата е предложила да обучи антимафиотите в разпознаване на фалшиви сертификати. Министър Цветан Цветанов потвърдил с писмо готовността на МВР да си партнира с „Интертек-Муди".

"Интертек-Муди" е в Топ 100 на фирмите на Лондонската стокова борса. Обединява две компании с над 100 г. история, които се занимават със сертифициране, тестове, одити, инспекции,обучение във всякакви области - от храни, дрехи, играчки, лекарства и компютри до добив и пренос на нефт и газ, информационни и космически технологии. "Интертек" например тръгва от лабораторията на откривателя Томас Едисон в края на ХIХ век. През март 2011 "Интертек" се слива с друга компания с вековна история и сроден бизнес - "Муди интернешънъл". В момента обединението има 30 000 служители и над 1200 офиса и лаборатории в повече от 100 държави по света. Пазарната капитализация на групата е 3 млрд. паунда.

Източник: в-к „Сега"

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас