Край на измамите с етикети при храните

1255
Край на измамите с етикети при храните

Една от най-големите световни компании идва у нас, за да следи за качеството на храните.

"Интертек-Муди", една от трите големи световни компании, занимаващи се с тестове, сертифициране, инспекции, одит, започва да работи в България с фокус върху качеството на храните и борба с фалшивите сертификати. Това обяви Иван Савов, регионален директор за Централна и Източна Европа, Турция, Русия, Кавказ и Централна Азия.

Етикетите "еко" и "био" са търговски трик - създават добър имидж, но за потребителите нямат особена стойност, твърди регионалният директор на "Интертек-Муди". Според него всяка страна си има собствени стандарти и правила за проверка на "органични" продукти, които са доста различни и със съмнителна надеждност. А сега в България тъкмо започват да се дават евросубсидии за милиони за еко храни.

Мениджърът остро разкритикува двойните стандарти, които мултинационалните търговски вериги прилагат у нас и в чужбина. И даде пример как в Германия те изискват от доставчиците на храни сертификати, а в българските си магазини - не. "Излиза, че сме втора ръка европейци, едва отскоро има промяна, след като се вдигна шум за разликите", коментира бизнесменът. В понеделник той ще има работна среща в агроминистерството по темата за храните.

Савов има своя версия за мистерията с "испанските" краставици убийци. Според него това, че източникът на опасната зараза още не е изяснен, навява съмнения за биотероризъм, и показва колко е неподготвен светът срещу подобен тип диверсии и колко е важен контролът.

В България има пазар на сертификати - всеки може да си купи документ, че стоката му е висококачествена или че производственият процес е безопасен и отговаря на високи стандарти, твърди Савов. Проблемът е глобален, в Индия тази търговия е още по-развита, но у нас явлението опасно се разраства, като и международно признати, и неакредитирани организации продават документи. Мениджърът даде пример със случай, при който тест зад граница показал, че в стоката има пестициди, а наша лаборатория издала документ, че всичко е наред.

Има и фирми, които фалшифицират сертификати. От "Интертек Муди" например хванали свой бивш клиент, който подправил документ с изтекъл срок, за да го освежи. Собственикът на фирмата измамник е ексчиновник, заемал много висока позиция в правителството. От "Интертек-Муди" вече са в контакт със спецзвеното в ГДБОП, което се занимава с измамите при обществените поръчки. Бизнесгрупата е предложила да обучи антимафиотите в разпознаване на фалшиви сертификати. Министър Цветан Цветанов потвърдил с писмо готовността на МВР да си партнира с „Интертек-Муди".

"Интертек-Муди" е в Топ 100 на фирмите на Лондонската стокова борса. Обединява две компании с над 100 г. история, които се занимават със сертифициране, тестове, одити, инспекции,обучение във всякакви области - от храни, дрехи, играчки, лекарства и компютри до добив и пренос на нефт и газ, информационни и космически технологии. "Интертек" например тръгва от лабораторията на откривателя Томас Едисон в края на ХIХ век. През март 2011 "Интертек" се слива с друга компания с вековна история и сроден бизнес - "Муди интернешънъл". В момента обединението има 30 000 служители и над 1200 офиса и лаборатории в повече от 100 държави по света. Пазарната капитализация на групата е 3 млрд. паунда.

Източник: в-к „Сега"

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg