Край на найлоновите торбички по магазините

1086
Край на найлоновите торбички по магазините

По пример на гръцкия си колега – кмета на Атина Никитас Какламанис, столичният градоначалник Бойко Борисов е решил да замени найлоновите торбички по магазините с хартиени. Идеята беше обсъдена вчера на среща с представители на най-големите търговски вериги в София, пише днес вестник „Новинар“.

Според кмета полиетиленовите торбички трябва да бъдат заменени с биоразградими или с хартиени. Сега действащите закони задължават търговците да плащат висока екотакса, ако разпространяват безплатно найлонови торбички. Затова в големите вериги те се предлагат на цена от 10 до 50 ст. Целта е да се намали разпространението им.

Представителите на хипермаркети обаче искат замяната на найлонови торбички с хартиени да бъде компенсирана с намаляване на таксата им за смет. “Каквото реши общинският съвет”, каза в отговор кметът. Проблемът с разхвърляните из София найлонови пликове е толкова голям, че преди време кметът предложи да се сформира екип от маймуни с униформи, които да почистват клоните на дърветата от торбичките.

На дискусията беше обсъден и въпросът с пластмасовите бутилки. Зам.-кметът Мария Бояджийска съобщи, че според стратегията за управление на отпадъците, до 2011 г. повече от половината от боклука, включително и пластмасовите бутилки, трябва да се рециклират.

Междувременно вчера стана ясно, че Административният съд в София е отменил решението на столичната РИОСВ за повторно отваряне на сметището в Суходол. Сред мотивите на съда е липсата на оценка за въздействие върху околната среда и комплексно разрешително за експлоатация на депото. Кметът Борисов заяви, че незабавно ще обжалва решението. По думите му Столична община разполага с абсолютно ясна и точна стратегия за действие, съгласувана от екоминистерството и Европейската комисия. “Брюксел толерира отварянето на сметището, те го препоръчаха като единствен правилен начин”, заяви Борисов.

В същото време в края на юли изтича срокът, в който балите с боклук могат да бъдат съхранявани на площадките на Гара Искър и Кремиковци. В тази връзка кметът каза, че са взети необходимите мерки, но отказа да сподели къде ще бъдат транспортирани балите.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg