Кредиторите на Кремиковци ще чакат

1574
Кредиторите на Кремиковци ще чакат

Кредиторите на "Кремиковци" ще почакат поне няколко месеца преди да получат парите си. Активите на фалиралия комбинат вече са купени за 316 млн. лв. от "Елтрейд къмпани" ЕООД. Но най-рано през септември ще стартира плащането на парите към кредиторите на "Кремиковци".

Никой не знае обаче с колко може да се удължи този срок, ако има възражения и последвали обжалвания срещу оценката на обезпеченията и сметката за разпределение на задълженията. Нищожна е вероятността да няма възражения, тъй като платените 316 млн. лв. за "Кремиковци" няма да стигнат за всички кредитори.

Сумата ще покрие само вземания на обезпечените кредитори, разходите по несъстоятелността на фалиралия комбинат, заплатите на работниците и задълженията към държавата. Всички останали чакащи парите си няма да получат нито лев.

Всеки момент се очаква Софийски градски съд да обяви решението за прехвърляне на активите на комбината на новия им собственик Лъчезар Варнаджиев, каза синдикът на "Кремиковци" Цветан Банков. Следващата поред процедура е изготвяне на сметка за разпределение на задълженията.

Това ще отнеме около 20 дни.

Когато тази процедура завърши, следва обявление чрез съобщение в Търговския регистър. В срок от 14 дни след датата на обявление се приемат възражения срещу изготвената сметка. Ако има възражения, се свиква открито заседание.

При липса на спогодба следва обжалване на решението на откритото заседание в седемдневен срок на по-горна инстанция - Апелативен съд. В резултат заради обжалвания от страна на кредитори, които няма да получат нито лев, не е ясно колко дълго ще трябва да чакат своите пари близо 13 000 работници

Източник: Станрарт

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg