Кристалина Георгиева: Най-лошото предстои

950
Кристалина Георгиева: Най-лошото предстои

С Кристалина Георгиева - комисар за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи, разговаря Георги Георгиев от в. Труд:

- Госпожо Георгиева, овладяна ли е вече ситуацията в с. Бисер?

- Там ситуацията вече е овладяна. В Свиленград положението е доста сериозно. Бяхме и в с. Любимец, там има залети оранжерии. Но ние трябва да знаем, че големите снеговалежи ще донесат още рискове от наводнения. И затова трябва да сме готови да се справим с техните последици. Тази зима се оказва много сериозна в цяла Европа и опасността от пролетни наводнения е много голяма.

- Как Брюксел може да помогне на пострадалите?

- Зимните условия и в България, и в Европа продължават да са тежки. Ние сме една от деветте страни, в които е обявено бедствено положение. Над 370 души са вече загинали. Не е изключено най-лошото да е пред нас, а не зад нас. Ако снеговалежите и ниските температури продължат и изведнъж настъпи затопляне, може да има наводнения в цяла Европа. Затова мислим за план за действие.Това, което правим, е да прогнозираме как снеговалежите при различни сценарии за температури ще се превърнат в повече вода по реките и язовирите и какво може да се направи, за да се изпуска тази вода контролирано.

- Можем ли да получим финансова подкрепа?

- Европа може да помогне чрез пренасочване на структурните и кохезионните фондове.

И при други случаи на бедствия, например в Унгария през 2010 г., когато имаше разливане след скъсване на стена на язовир с червена тиня, ние пренасочихме пари от европейските фондове.

Ако бедствието е много голямо, България може да кандидатства за финансиране от Европейския фонд за солидарност.

- Как ще кандидатстваме за тези средства?

- Разбира се, щетите трябва да се оценят, да се направи приоритизация... Направи ми много добро впечатление, че в с. Бисер се прави обществен комитет, който да степенува нуждите на хората, така че помощите, които те получават, да са справедливо разпределени и да се ползват с подкрепата на местното население. Много е важно да почувстват хората, че и тяхното правителство, и европейското им семейство се грижат за тях. Това е приоритетът - да се действа организирано, но и бързо. Аз съм убедена, че предложението (за пренасочване на евросредства, б. а.)ще дойде бързо в комисията и хората ще почувстват, че са в центъра на вниманието и че за тях се взимат мерки.
Втори водоем заплашва с. Бисер

Нова вълна заплашва да залее село Бисер, предупредиха от МВР. Причината е, че нивото на намиращия се под село Елена язовир "Елена" отдавна е критично, а основният му изпускател е бетониран.

Всичко по темата Студът

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Daouda
# 0
05:02 | 26 February 2012
Thanks for stratnig the ball rolling with this insight.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg