Кризата роди: 30-годишни милионери

4175
Кризата роди: 30-годишни милионери

Кризата роди нов феномен - 30-годишни милионери. Поне трима българи, обявили пред данъчните доходи над 1 млн. лв., са родени около 1980 г.. Имената на младите богаташи не са известни в обществото, разкриха данъчни.

Не е ясно и от каква дейност са придобити парите им в кризата. Над сто души са декларирали повече от 1 милион през 2008 г.

"Най-бедният" в топ 100 има 1.3 млн. лв. А разликата между двамата най-богати българи е само 3000 лева - номер 1 е обявил 16.98 млн., а номер 2 - 16.977 млн. лв.

19 българи са обявили над 5 млн. лв. доходи в данъчните си декларации, подадени през 2009 г., съобщиха от Националната агенция за приходи.


В Топ 5 на легалните богаташи всички са обявили над 10 млн. лв. доходи само за една година. А разликата между първите двама най-богати българи може да се види на фотофиниш - те са обявили съответно 16.98 млн. и 16.977 млн. лв.

Оказва се обаче, че преобладаващата част от богаташите, които съвестно са обявили доходите си и са платили данък върху тях, са забравили да се регистрират по ДДС.

Над 90% от хората, които получават най-високите доходи в България, са били длъжни, но не са се регистрирали по ДДС, съобщи изпълнителният директор на Националната агенция за приходи Красимир Стефанов.

100-те граждани, които са получили най-много доходи извън работна заплата, са спечелили общо 347 млн. лв., сочат подадените през 2009 г. данъчни декларации за доходите. Първите трима в списъка имат общ доход над 48 млн. лв.

Всеки гражданин, който получи повече от 50 000 лв. доход, различен от заплата, задължително трябва да се регистрира по ДДС в 14-дневен срок от надвишаването на сумата, гласи законът. В облагаемия оборот влизат и хонорари, консултантски възнаграждения, доходи от наем на имоти или възнаграждения по договори за управление.

В резултат много от шефовете на банки, консултанти и дори фолк изпълнители трябва да се регистрират по ДДС. Изискването за плащане на ДДС се отнася и за адвокати и лекари на частна практика.

Всеки, който е пропуснал да направи регистрацията сам, ще бъде служебно регистриран от инспекторите на НАП, съобщиха вчера от агенцията. Освен това ще му бъде начислен дължимият ДДС за времето, от което е трябвало да се регистрира, заедно с всички лихви за периода до момента.

17 души, които имат сметки в швейцарски банки, вече са се свързали с НАП. Повечето от тях задават въпроси за това, какво ще предприеме НАП, ако получи информация от германските данъчни власти за българи със сметки в Швейцария.

От НАП припомнят, че поддържането на банкова сметка в алпийската държава не означава автоматично, че има нарушение или престъпление. Такова би имало, ако титулярят на сметката няма достатъчно официално обявени печалби или доходи, за да си позволи да спести парите, които са депозирани в Швейцария.

В началото на март директорът на НАП Красимир Стефанов и немският му колега ще се срещнат в Германия, за да обсъдят възможностите за обмен на тази информация.

Източник: в. Стандарт

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg