Купуваме сирене направо от фермата

675
Купуваме сирене направо от фермата

Фермерите скоро ще могат да продават сирене и мляко собствено производство. Наредбата, която ще позволи търговията, е почти готова, съобщи зам.-министърът на земеделието Цветан Димитров. Когато документът бъде обнародван, стопаните ще могат да предлагат напълно законно продуктите си и да печелят от тях, вместо да дават млякото и месото на безценица, обясниха браншовиците.

Така и цената на продуктите вероятно ще се намали, защото ще отпаднат надценките за посредниците. Всеки фермер, който иска да продава млечни или месни продукти собствено производство, ще има право на държавни помощи.

Ако Брюксел разреши, догодина стопаните, които искат да продават сирене, мляко или месо директно във фермата си, ще могат да вземат държавни помощи, които да покрият между 50 и 60 на сто от необходимите инвестиции. Парите ще се плащат за изграждане на хладилни помещения, витрини и постройки, необходими за продажба на стоките, каза Димитров.

Очаква се документите за исканата държавна помощ да бъдат разписани от земеделския министър Мирослав Найденов и изпратени в Брюксел до края на тази седмица. До петък вероятно ще бъде разписана и наредбата, с която ще се разреши директната продажба на хранителни продукти във фермите, съобщи Димитров.

Държавата ще плаща и за застраховките на фермерите. Фонд "Земеделие" ще погасява 80 на сто от стойността на полицата за животни, ниви или стопански постройки. Покриването на застраховките е част от предвидените държавни помощи, които вероятно ще започнат да се изплащат следващата година, съобщи зам.-министър Димитров на среща с браншовите организации на животновъдите.

Парите, които ще се заделят за застраховки на фермерите, са между 5 и 7 млн. лв., допълни той.

Банките са склонни да свалят лихвите по кредити за фермерите, съобщи зам.-директорът на Държавен фонд "Земеделие" Светослав Симеонов.

Оскъпяването на заемите за селските стопани вероятно ще е с 2-3% по-ниско от обичайното. Конкретните параметри на земеделските кредити обаче все още не са уточнени, заяви Симеонов.

Източник: в. Стандарт

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg