Куцо и сакато влиза с виза у нас

951
Куцо и сакато влиза с виза у нас

Куцо и сакато влиза в страната ни с издадени от МВнР визи, а България отказва да допусне едва три процента от чуждите граждани, пожелали да влязат у нас. Това стана ясно вчера на съвместна пресконференция на външния министър Ивайло Калфин, заместника му Милен Керемедчиев и шефа на Консулския отдел във външно министерство Валери Веселинов.

Практиката да допускаме всички желаещи да дойдат у нас се оказва притеснителна за Европейския съюз, пише в. "Новинар". Брюксел ни критикува за ниския процент отказани визи на чужденци, коментира Валери Веселинов. За сравнение, средният процент на откази в страните от Евросъюза е 10. Според Веселинов причините, поради които се отказват визи за България, са липса на пълния набор от документи, наличие на забрана на лицето да влиза в страната, както и просрочена предишна виза.

България и Румъния са договорили 11 март 2011 г. за обща дата за влизане в шенгенското пространство, съобщи зам.-министър Керемедчиев. Дотогава ЕС ще изпрати експертни комисии в десет наши консулски служби в чужбина, за да проверят дали те отговарят на изискванията на шенгенското законодателство. В тази връзка в консулството в Москва в петък стартира и пилотен проект за електронно подаване на заявки за визи.

Широкото допускане на чужди граждани у нас води след себе си и негативни последствия за сигурността на страната. През последните години България забрани на скандални бизнесмени като Майкъл Чорни, Денис Ершов, Равил Хайрулин, Денис Тюркмен, Паата Блиадзе, Заза Цицвидзе, Владимир Тутберидзе да влизат в страната.

Мотивите за забраните на някои от тях са пране на пари, търговия с оръжие, контрабанда или пък застрашаване на националната сигурност. Много от получилите забрана обжалваха решението на страната и дори успяха да получат повторен достъп.

В края на миналата година главният секретар на МВР ген. Илия Илиев изгуби поста си, защото разреши издаването на фалшив паспорт на сръбския наркотрафикант Будимир Куйович, който има забрана да влиза в страната.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg