Лакшми да вземе “Кремиковци”

651
Лакшми да вземе “Кремиковци”

Консултантската компания "Мерил Линч" държи "Кремиковци" да остане в ръцете на братята Митал, стана ясно вчера. След като половин година правиха оценка на състоянието на комбината и търсеха потенциален купувач за металургичните мощности, експертите на "Мерил Линч" избрали "Арселор Митал" за най-подходящ сред общо 20 кандидати, пише в. "Стандарт".

"Доколкото знам, "Арселор" е сметната за най-конкурентоспособна сред останалите кандидати", коментира вчера зам.-министърът на икономиката Нина Радева. На основата на този анализ Управителният съвет на металургичния завод отхвърлил предложението на фирмата на другия основен играч за "Кремиковци" - украинеца Константин Жеваго. Според осведомени източници негова фирма не е попадала сред кандидатите, проверявани от британците.
"Мисля, че "Арселор" и Жеваго вървят по различни пътища към завода", коментира Радева.

"Арселор Митал", собственост на големия брат на Прамод - Лакшми, предлага общо 450 млн. долара инвестиции. От фирмата ще изчакат делото през юни, когато Кремиковци" ще бъде обявен в несъстоятелност. Тогава държавата ще назначи постоянни синдици. Те от своя страна ще поискат продажба на активите и влизане на оздравителния план за комбината на "Арселор Митал". Така заводът ще продължи да работи, а Лакшми Митал ще започне да продава имущество. Целта е да удовлетвори иска на 6-те фирми, които настояват за фалита на комбината. Той обаче е само за около 4.5 млн. долара, съобщиха осведомени.

Дълговете на "Кремиковци" са общо за 1.2 млрд. лева. Над 300 млн. от тях са към доставчици и държавните фирми НЕК, "Булгаргаз" и БДЖ. Те могат да си ги търсят само чрез съда. Процедурата по фалита ще разсрочи задълженията на комбината към други фирми доставчици на суровини. В същото време ще се мисли как да бъдат уредени задълженията към облигационерите по заема от 325 млн. евро.

По друга спирала към комбината върви Константин Жеваго. Според отлично осведомени източници той притежава голям дял от дълга и гласът му има решаващо значение на събранието на облигационерите. За разлика от "Арселор" представителите на украинеца подписаха споразумение със синдикатите.

"Очевидно е, че шефовете на завода правят всичко възможно да оставят "Кремиковци" в ръцете на фамилията Митал. Когато Жеваго предаде споразумението на изпълнителния директор Джаганатан Гунтопали, той веднага го даде на "Арселор", които излязоха с подобрен вариант", коментира вчера шефът на "Подкрепа" в завода Людмил Павлов. Той обаче признава, че Лакшми Митал и Константин Жеваго са влезли в реална конкуренция. Това е добре за комбината и работниците, заяви Павлов.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg