Ликвидация на "Кремиковци"

1124
Ликвидация на

Държавата ще поиска ликвидация на "Кремиковци", казаха източници от финансовото министерство. Тя няма да подкрепи оздравителния план на комбината, който предвижда кредиторите да обърнат вземанията си в акции.

Планът на облигационерите не може да се осъществи, защото капитализацията на вземанията на държавата в лицето на "Булгаргаз", НЕК и БДЖ ще бъде непозволена субсидия, коментираха от МФ. Това ще предизвика конфликт с Европейската комисия. Ако заводът може да е печеливш, да го стегнат само с частни капитали, заявиха от МФ.

Вместо да се борим "Кремиковци" да се запази като мръсно производство, по-добре за помислим какво да се направи на неговото място, допълниха от МФ. Например на територията на комбината може да се изгради технологичен парк, както предложи премиерът Бойко Борисов.

Тепърва ще стане ясно дали за комбината ще се избере вариант оздравяване или ликвидация. 57 кредитора, сред които и държавните "Булгаргаз", БДЖ и НЕК, поискаха да обърнат вземанията си в акции. Вещи лица ще направят оценка срещу колко лева от вземането ще се вземе една акция.

Така ще се прецени дали е по-изгодно да се оздравява предприятието, или да се осребри имуществото му. Ако се стигне до оздравяване, вероятно най-голяма тежест при гласуването ще имат облигационерите.

Окончателното решение ще се вземе на събрание на кредиторите през есента. Тогава ако държавата не иска да стане акционер, трябва да получи вземанията си от комбината.

Източник: в. Стандарт

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg